Interne

Premieră în România: Spectacole de teatru în peşteră. Cum au reacţionat spectatorii

Peste 200 de persoane au înfruntat marţi seară frigul şi au urmărit două piese de teatru puse în scenă în Peştera Bolii din judeţul Hunedoara, evenimentul fiind o premieră în România.

Primele piese de teatru jucate într-o peşteră au fost puse în scenă marţi seară de Compania de teatru „Passe-Partout D.P.” din Bucureşti în Peştera Bolii, monument al naturii aparţinând Parcului Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina.

Asociaţia Petro-Aqua, administrator al Peşterii Bolii, a organizat, împreună cu Consiliul Judeţean Hunedoara, pentru prima data în România, un spectacol de teatru într-o peşteră.

„Au fost jucate două piese în Peştera Bolii. Prima, «Când brazii înfloresc», este o dramatizare din volumul de proză scurtă «Povestiri petrilene» al scriitorului I.D.Sârbu, iar a doua, «Fluturii şi oamenii», autor Silviu Oltean. Spectacolul a fost susţinut de Compania de teatru «Passe-Partout D.P.» din Bucureşti, înfiinţată în 1999 de către Dan Puric, laureată a numeroase festivaluri internaţionale. Spectacolele fac parte dintr-un proiect cultural al CJ Hunedoara iniţiat în colaborare cu Asociaţia Petro-Aqua din Petroşani cu scopul de integrare a Peşterii Bolii într-un circuit cultural”, a declarat preşedintele Asociaţiei Petro-Aqua din Petroşani, Imre Szuhanek.

Piesele de teatru s-au jucat în aşa-numita „sală de concert şi dans” a Peşterii Bolii, loc în care au mai avut loc concerte corale sau recitaluri de muzică clasică, iar pregătirile pentru amenajarea galeriei au început încă din luna august. Chiar dacă marţi seară temperatura în peşteră nu a depăşit 5 grade Celsius, cei peste 200 de spectatori au fost încântaţi de ceea ce au văzut.

„Ideea mi s-a părut inedită şi am dorit să fiu prezent la acest eveniment. Actorii s-au descurcat excelent şi totul a fost minunat”, a spus unul dintre spectatori.

Actorii au spus că au avut parte de o experienţă pe care nu o vor uita.

„A fost destul de frig, dar cine să mai bage în seamă acest lucru când ai parte de un public atât de entuziast? Se vede că le-a plăcut. Au aplaudat mult şi pentru noi acest lucru este foarte important”, a declarat actorul Florin Roşu.

Spectatorii prezenţi la premieră au putut admira şi o expoziţie de pictură cu tematică religioasă, în care au fost prezentate lucrări realizate de Cercul de pictură al Bisericii Ortodoxe din satul Ciugud, de Cercul de tineret „Floare de colţ” al Asociaţiei Petro-Aqua şi de Forumul Democrat German Petroşani.

Peştera Bolii, unde au fost prezentate piesele de teatru, este monument al naturii şi face parte din Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina. Peştera se află în imediata apropiere a DN 66, la intrarea în Petroşani dinspre Deva. Intrarea în peşteră se face pe sub o arcadă cu înălţimea de 46 de metri, iar din interiorul său izvorăşte pârâul Galbina. În anul 1928, a devenit prima peşteră din România care a beneficiat de iluminat artificial. Zeci de ani peştera a fost abandonată, însă Asociaţia ecologică Petro-Aqua din Valea Jiului a reuşit să o redea circuitului turistic, în anul 2006.

sursa: mediafax.ro

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co