Acorduri de muzică clasică, pe culmile Alpilor – GALERIE FOTO
Centrul muzicii clasice şi al operei, unul din cele mai râvnite oraşe din lume, nu doar din punct de vedere al turismului, ci şi pentru locuitorii săi, fiind al doilea oraş din lume ca nivel de trai, capitala Austriei îşi aşteaptă vizitatorii în orice sezon, graţie temperaturilor blânde din tot timpul anului. Un important centru politic internaţional, datorită neutralităţii Austriei şi poziţiei geografice în partea centrală a Europei, Viena găzduieşte organizaţii de primă mărime din întreaga lume, precum Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol, precum şi diverse agenţii, ca Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică. Aflat pe culmile nord-vestice ale Alpilor, în zona bazionelor vieneze, cel mai important oraş austriac este notabil şi pentru arhitectura spectaculoasă, prin numeroasele clădiri în stil baroc.
Patria valsului
Este aproape imposibil să ajungi în Viena şi să nu auzi măcar o dată unul din numele Christoph Willibald Gluck, Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Johannes Brahms sau Anton Bruckner. Locul unde Johann Strauss-fiul şi familia sa au dansat pentru prima dată vals şi unde Antonio Vivaldi a murit, capitala Austriei este celebră pentru “A doua şcoală vieneză”, găzduind şi sediul Orchestrei Filarmonice Vieneze.
Arhitectură impresionantă
Străbătut de Dunăre, oraşul este celebru pentru clădirile în stil baroc, deşi a reuşit să facă loc şi celorlalte stiluri arhitecturale, fără discriminare. Conceput iniţial ca un rival al celui de la Versailles, imensul Palat Schönbrunn ascunde cea mai veche grădină zoologică din lume, în 2010 fiind nominalizată drept cea mai bună grădină zoologică din Europa. Puii de elefant, ursuleţii Panda şi multe alte animale rare atrag anual peste două milioane de vizitatori. 45 din cele 141 de camere ale castelului Schönbrunn sunt deschise publicului spre vizitare, printre acestea numărându-se şi camera lui Napoleon Bonaparte, cabinetul chinezesc sau marea galerie. Amenajările interioare sunt realizate în stil rokoko. Palatul aurit este înconjurat de un parc imens, care fascinează prin grădinile amenajate artistic, cu alei dispuse geometric, garduri vii foarte înalte, fântâni arteziene şi statui din marmură, în stil clasic. Tot în curtea palatului, turiştii pot vizita cea de-a treia ca mărime clădire din sticlă din lume, aşa-numita “Palmenhaus”, care adăposteşte un număr de peste 4.500 de specii de plante. Nu trebuie ratat nici parcul auto al castelului, unde curioşii pot admira cele 60 de automobile imperiale.
Catedrale impunătoare
Unul din obiectivele emblematice ale oraşului, Bazilica Sfântul Ştefan este şi unul din monumentele gotice de primă importanţă ale Austriei. Construită în secolul al XII-lea, domul impresionant măsoară 34 metri în lăţime şi 107 metri în lungime şi are patru turnuri, fiind acoperit cu nu mai mult de 230.000 de ţigle colorate. Ambele turnuri care străjuiesc intrarea principală au o înălţime de 65 de metri şi adăpostesc un clopot cu o greutate de 22 de tone. Turiştii pot urca pe o scară, până la 70 de metri înălţime, în cel mai înalt turn al bazilicii, care măsoară 137 de metri. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, monumental a fost puternic afectat de un incendiu, fiind reconstruit câţiva ani mai târziu. Imaginea minunatei catedrale poate fi regăsită pe moneda de zece euro-cenţi.
Parc de distracţii uriaş
Utilizat de vienezi mai degrabă ca un loc de relaxare, Praterul este unul din cele mai cunoscute parcuri de distracţii din întreaga lume. Principala atracţie a parcului este, fără îndoială, roata uriaşă (Riesenrad), cu o înălţime de 65 metri, inaugurată în perioada 1896-1897, cu ocazia sărbătoririi jubileului înscăunării Majestăţii Sale Împăratul Austriei Franz Josef. A fost aproape complet distrusă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar reconstruită după aceea. De pe lista locurilor care trebuie vizitate, într-o excursie la Viena, nu trebuie să lipsească nici Stephansplatz, centrul geografic al oraşului, Primăria (Rathaus), construită în stil gotic, concepută de Friedrich von Schmidt, Biserica Sfântul Carol (Karlkirche), ridicată în stil baroc, Opera din Viena, Cartierul Muzeelor, Turnul Dunării (Donau Turm), care oferă o vedere panoramică asupra întregului oraş, precum şi strada Mariahilfer, principalul punct de atracţie pentru o după-amiază de shopping.
Cafenele cu tradiţie
Viena îşi aşteaptă vizitatorii în spaţioasele cafenele-restaurant, cafenele-cofetării, dar şi în cafenelele cu scene de concert, librărie, bar, local de muzică sau scenă de cabaret. O oază în viaţa de zi cu zi, cafeneaua vieneză, bătrână şi tânără în acelaşi timp, rămâne locul ideal pentru a savura un expresso sau pentru o întâlnire într-un cadru relaxant.
Artă culinară de excepţie
Gastronomia vieneză adună la un loc tradiţii ungureşti, italiene sau ebraice. Turiştii vor putea degusta aşa-zisul Tafelspitz, o bucată de vită fiartă în supă, care se serveşte cu sos de ceapă verde, cartofi la cuptor sau mere. Gullaş-ul, specialitatea maghiară, poate fi regăsită cu uşurinţă în meniul fiecărui restaurant, care constă într-un amestec de carne gătită cu untură, făină, ceapă, morcov, cartofi şi boia. Nu trebuie ratat, însă, şniţelul vienez, o fleică de viţel friptă cu un amestec de ou şi făină, dar nici Frittatensuppe, o friptura taiata taieţei şi servită într-un bol cu supă caldă. La desert, gurmanzii pot încerca o porţie de Apfelstrudel, adică ştrudel cu mere, sau celebra Sachertorte, un tort de ciocolată cu gem de caise.
Un articol realizat de Fadia HÎRŢAN