Avertizari ANAT
In Romania s-au numarat pana acum 186 de site-uri care ofera servicii turistice obscure, prin cupoane, vouchere si alte oferte neacoperite legal. Dintre acestea, doar unul s-a inchis, iar celelalte sunt oficial libere inca sa profite de pe urma naivitatii clientilor, potrivit oficialilor Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism .
Turistii trebuie sa fie foarte atenti cand isi cumpara o vacanta, pentru ca „tepele“ unor site-uri nu pot fi cuantificate si pedepsite legal, din moment ce nu sunt licentiate, avertizeaza ANAT.
Foarte multe „oferte” din aceste website-uri sunt mincinoase si intra in categoria spam, avand in vedere ca unii clienti nu solicita aceste oferte. In cele mai dese cazuri, daca este vorba despre un bilet de avion, se comunica pretul fara taxe de aeroport sau de bagaje, sau apar afirmatii gen „reducere 70%”, dar pretul este unul absolut normal si pe care il gasesti pe orice site de turism.
Exista unele site-uri care incaseaza pe servicii turistice suma integrala, pe care o trimit mai apoi catre o agentie de turism sau hotelier.
Incasarea unor sume de bani pentru servicii turistice inainte de incheierea contractului cu turistul si fara a avea o asiguare de insolventa (pentru a asigura banii platiti in avans de catre turist in caz de insolventa) este ilegala. Faptul ca ulterior turistul este trimis la o agentie de turism pentru a incheia cu aceasta un contract este irelevant, potrivit Corinei Martin.
O a doua categorie de site-uri incaseaza o suma de bani pe cupon sau voucher, care odata achizitionat deschide drumul spre o anumita oferta turistica a unei agentii de turism sau hotel, urmand ca plata si contractul sa se faca ulterior cu unitatea respectiva.
Sursa: www.dailybusiness.ro