Budva, punctul 0 al turismului muntenegrean
Budva este un oraș de coastă din Muntenegru și de câțiva ani este una dintre destinațiile cele mai căutate pentru turiștii amatori de mare, soare și civilizație.
Cu 3.500 de ani de istorie în spate, Budva este una dintre cele mai vechi așezări ale Adriaticii și are, în prezent, 18.000 de locuitori. Despre cum a căpătat orașul această denumire, circulă mai multe legende. Una dintre ele spune că Budva a fost descoperită de un navigator grec, pe nume Boutoua, în secolul IV î. Ch. O alta ne povestește despre Cadmus, fiul regelui fenician Agenor, care, exilat din Teba, a sosit aici cu o pereche de boi, animale de la care derivă numele orașului.
Intrarea în așezare este străjuită de zidurile groase ale vechii cetăți, fapt ce dă o puternică impresie turistului amator nu doar de petrecerea timpului liber pe un țărm însorit, ci și de vizitarea unor obiective arhitecturale. Castelul medieval din Budva, sau Citadela, cel mai impunător monument al orașului, a fost martor al multor ani de istorie. Construcția a fost ridicată în secolul IX și renovată de câteva ori. Cetatea este străjuită de un vultur cu două capete, emblema steagului Republicii Muntenegru.
Influența multor culturi
De-a lungul timpului, Budva a căzut în mâinile romanilor, venețienilor, bizantinilor, austro-ungarilor, și fiecare și-a lăsat aici amprenta. Mărginit de Alpii Dinarici, vechiul oraș este un loc de vis pentru turiștii împătimiți de istorie. Clădirile vechi, albe, cu acoperișuri de țiglă, se adună ca într-o îmbrățișare în jurul străzilor înguste și piețelor pitorești.
Și dacă ați obosit luâan la pas așezarea, nu veți duce nici dorul magazinelor, cafenelelor sau restaurantelor. Renumit ca oraș al teatrelor, al festivalurilor și al sejururilor turistice, Budva este împânzită de leandri, palmieri, măslini și smochini. Însă marea a fost întotdeauna seva din care s-a hrănit urbea. Ea a constituit mereu sursa de venit a locuitorilor cetății, a fost legătura dintre ei și restul lumii și cea care a definit identitatea acestei cetăți: comerțul, stilul arhitectural, tot ce este Budva astăzi se datorează mării.
În prezent, turismul este cea mai profitabilă ramură a economiei muntenegrene, și asta ar putea justifica și prețurile cam piperate. În ciuda acestui aspect, însă, dacă plănuiți o vizită în Budva, în toiul verii nu veți găsi decât cu greu locuri de cazare. Ceva șanse s-ar putea să aveți dacă veți alege lunile iunie sau septembrie. Dar dacă în Budva nu veți găsi locuri de cazare pe gustul dumneavoastră (sau pe măsura portofelului), vă puteți orienta spre o stațiune din apropiere: Becici se află la numai câteva minute de mers pe jos. În Becici vă așteaptă o plajă de aproape 2.000 de km lungime, una dintre cele mai frumoase din Muntenegru. Și cum omul înțelept își face iarna car și vara sanie, puteți încerca să vă faceți din timp rezervările pentru un sejur în această zonă extraordinară.