Articole

Călătorie în ţara bascilor – GALERIE VIDEO

Călătorie în ţara bascilor – GALERIE VIDEO

Situat la poalele munţilor Pirinei, foarte aproape de golful Biscaya, în partea central nordică a Spaniei, Bilbao, sau Bilbo, cum este denumit în limba bască, are, fără îndoială, cel mai impresionant port din regiune. După o perioadă de declin economic, oraşul a renăscut, devenind astăzi perla regiunii basce. Cunoscut mai ales datorită echipei de fotbal, celebra Athletic Bilbao, oraşul spaniol este unul din acele locuri în care trebuie să ajungi măcar o dată în viaţă. Adevărate minuni arhitecturale, un centru istoric păstrat cu sfinţenie, peisaje incredibile şi o bucătărie tradiţională de care îţi vei aminti cu plăcere, toate acestea te aşteaptă să le descoperi. Fondat în secolul XIV, Bilbao a crescut din punct de vedere economic prin prelucrarea uleiului provenit din grăsimea balenelor, produsul reprezentând cel mai important combustibil de iluminat din Europa, vreme de mai multe secole, dar şi prin exportul de fier din minele din apropierea sa. Devenit astăzi un oraş prestigios, capitala neoficială a bascilor promite să te impresioneze!

Temperaturi blânde

Aşezat pe malurile râului Nervion, oraşul spaniol este bine păzit de două formaţiuni muntoase. Deşi este situat într-o regiune ploioasă, clima dinBilbaoeste, cu siguranţă, mai prietenoasă decât în restul Spaniei. În timpul verii, te poţi bucura de temperaturi de maxim 35 de grade Celsius, iar în perioada iernii, mercurul din termometre va cădea rar sub valoarea de zero grade. Fii sigur că vei fi bine primit acolo, pentru că Bilbao este o metropolă cosmopolită, unde românii alcătuiesc a treia comunitate de străini, ca mărime, dupa bolivieni şi columbieni.

Artă şi istorie, sub acoperişul muzeelor

Fă-ţi timp să vizitezi şi fantasticele muzee, pentru a simţi cu adevărat că ai trecut pragul Ţării Bascilor. Trece pe lista obiectivelor turistice Muzeul Guggenheim, a carui formă seamănă cu o barcă acoperită de solzi uriaşi. În interiorul clădirii cu forme fantastice vei putea admira expoziţii temporare cu tematici diverse. Treci şi pe la Muzeul de Arte Frumoase, unde te aşteaptă peste şase mii de lucrări de artă create în secolul XII. Nu ocoli nici Muzeul Bascilor, ca să îţi bucuri privirea cu impotante colecţii arheologice, etnografice şi istorice care spun povestea bogăţiei unice ale naţiunii basce. Poţi afla secretele uneia dintre cele mai importante ocupaţii tradiţionale din acest colţ de lume la Muzeul Maritim, unde sunt expuse dovezi istorice ale îndeletnicirii pescuitului. Fără îndoială, nu trebuie să ratezi Muzeul Taurino, dedicat coridei, care joacă şi rolul de centru al creşterii şi selecţionării raselor de taurine.

Palate şi catedrale impresionante

Ar fi păcat să ajungi înBilbaoşi să nu mergi să admiri Palacio de Olabarri sau Palacio de Ibaigane. Dacă ai puţin noroc, s-ar putea să prinzi şi un concert pe Kiosko del Arena, locul unde se ţin cele mai tari spectacole. Nu ocoli nici catedralele somptuase, precum Basilica de Begona, Iglesia de San Anton, Iglesia de San Vicente Martir sau Iglesia de San Nicolas. Vei fi impresionat de măreţia lor, iar, pentru o apropiere de spiritul basc, care a îmbraţişat creştinismul romano-catolic, este recomandat să le admiri în linişte.

Opreşte-te să iei masa într-unul din restaurantele cochete din Bilbao, ca să simţi pe propria piele, sau, mai bine zis, pe propriile papile gustative, aromele basce. Reţetele tipice ale gastronomiei dinBilbaote vor face să te îndrăgosteşti de tradiţia din această zonă. Vei fi alintat cu platouri de peşte şi carne, asezonate cu legume, condimente şi sosuri unice în lume. Nu uita să ceri ospatarului să îţi aducă o orţie de Porrusalda, o reţetă delicioasă din linte, cartofi şi legume, sau alege dn meniu Alubias, adică fasole neagră înnăbuşită cu budincă neagră, omletă cu brânză de capră şi ciuperci, cod la grătar cu ardei iuţi, roşii şi cartofi sau friptură de mile în stil basc. Dacă eşti adeptul deserturilor, comandă o porţie de Cuajada, adică o budincă din orez şi iaurt cu miere, pâine prăjită cu sos dulce de nuci sau compoturi de fructe, care se servesc cu brânză. Şi nu uita,Bilbaonut e va face să îţi regreţi alegerea pentru petrecerea concediului tău!

Un articol realizat de Fadia HÎRŢAN

pentru www.travelmix.ro

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co