Imobiliare Valea Prahovei
Interne

Capotele lui Ilea: despre memorie, oameni şi întâmplări

Capotele lui Ilea: despre memorie, oameni şi întâmplări

Premieră în peisajul artistic urban! Gheorghe Ilea expune începând de ieri la Sala Dalles. Tronicart 1300 este o expoziţie inedită, plină de culoare şi de nostalgia timpului pierdut. Toate lucrările din acest proiect au fost realizate pe capote de Dacia 1300 şi trimit la realităţile sociale şi politice ale Daciei comuniste. Subiectele sunt de o diversitate debordantă şi compun un implauzibil autoportret şi, în acelaşi timp, o savuroasă autobiografie.

Singuratic fără a fi izolat, Gheorghe Ilea este ceea ce se poate numi un artist de anduranţă, o personalitate artistică ce se dovedeşte capabilă deopotrivă de răbdare, de reflecţie solidă şi de înnoire, căutând permanent inovaţie în registrul ludic. Fascinat de pictură, pe care o practică pasionat, fără a fetişiza anumite reţete tehnice, Ilea nu ezită să o realizeze pe suporturi neobişnuite,  pe obiecte a căror suprafaţă condiţionează utilizarea  pigmenţilor, dar în acelaşi timp măreşte expresivitatea lucrării finale. Cele 56 de capote de Dacia 1300 sunt obiecte aparent banale, dar încărcate de semnificaţii. Casa din copilărie a pictorului, familia sa, tricolorul speranţele şi ameninţările unei ere nucleare, imagini desuete ale unei propagande totalitare, toate sunt construite pe piesele industriale dezafectate pe care Ilea lucrează cu un umor şi o tandreţe specifice.

Artistul Gheorghe Ilea s-a născut în 1958 în Bucea, în judeţul Cluj, iar prima sa expoziţie personală a avut loc la Cluj, în anul 1984. De atunci, Ilea a expus aproape an de an, atât în ţară, cât şi în Ungaria, Germania, Austria, Spania. Este unul dintre ambasadorii culturii şi artei plastice româneşti în străinătate şi un artist bine conectat la trecutul şi rădăcinile sale culturale. Puteţi vizita expoziţia de la Sala Dalles până pe 6 aprilie, de miercuri până duminică, între orele 10 şi 18.

4 Comments

4 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co