Interne

Capotele lui Ilea: despre memorie, oameni şi întâmplări

Capotele lui Ilea: despre memorie, oameni şi întâmplări

Premieră în peisajul artistic urban! Gheorghe Ilea expune începând de ieri la Sala Dalles. Tronicart 1300 este o expoziţie inedită, plină de culoare şi de nostalgia timpului pierdut. Toate lucrările din acest proiect au fost realizate pe capote de Dacia 1300 şi trimit la realităţile sociale şi politice ale Daciei comuniste. Subiectele sunt de o diversitate debordantă şi compun un implauzibil autoportret şi, în acelaşi timp, o savuroasă autobiografie.

Singuratic fără a fi izolat, Gheorghe Ilea este ceea ce se poate numi un artist de anduranţă, o personalitate artistică ce se dovedeşte capabilă deopotrivă de răbdare, de reflecţie solidă şi de înnoire, căutând permanent inovaţie în registrul ludic. Fascinat de pictură, pe care o practică pasionat, fără a fetişiza anumite reţete tehnice, Ilea nu ezită să o realizeze pe suporturi neobişnuite,  pe obiecte a căror suprafaţă condiţionează utilizarea  pigmenţilor, dar în acelaşi timp măreşte expresivitatea lucrării finale. Cele 56 de capote de Dacia 1300 sunt obiecte aparent banale, dar încărcate de semnificaţii. Casa din copilărie a pictorului, familia sa, tricolorul speranţele şi ameninţările unei ere nucleare, imagini desuete ale unei propagande totalitare, toate sunt construite pe piesele industriale dezafectate pe care Ilea lucrează cu un umor şi o tandreţe specifice.

Artistul Gheorghe Ilea s-a născut în 1958 în Bucea, în judeţul Cluj, iar prima sa expoziţie personală a avut loc la Cluj, în anul 1984. De atunci, Ilea a expus aproape an de an, atât în ţară, cât şi în Ungaria, Germania, Austria, Spania. Este unul dintre ambasadorii culturii şi artei plastice româneşti în străinătate şi un artist bine conectat la trecutul şi rădăcinile sale culturale. Puteţi vizita expoziţia de la Sala Dalles până pe 6 aprilie, de miercuri până duminică, între orele 10 şi 18.

4 Comments

4 Comments

 1. Mina Stelian Ionescu

  20 martie 2012 at 8:55 AM

  Multumim artistului Gheorghe Ilea pentru ca ne ofera aceasta incursiune in timp.
  Expozitia Tronicart 1300 este un cadou deosebit pentru aceasta primavara mult asteptata …
  Felicitari artistului si organizatorilor expozitiei !

 2. Teodor Ivanescu

  21 martie 2012 at 11:32 AM

  Fara indoiala ca noua expozitie a lui Gheorghe Ilea la sala Dalles, este unul din principalele evenimente culturale ale primaverii bucurestene.
  Expozitia aduce si o permanenta primavara in inimile privitorilor prin trimiterile nostalgice in universul copilariei sau al unei epoci depasite, dar care ne-a marcat pe toti, indiferent cat recunoastem asta, simbolizata prin capotele automobilelor Dacia 1300.
  Probabil ca actiunea de reutilizare si innobilare a deseurilor materiale (capotelor auto), este o parabola a reciclarii morale, a mult asteptatei innoiri a mentalitatii unei generatii.
  Ca un arheolog, artistul dezgropa cu grija si valorifica „deseuri” aruncate in intimitatea / coltul cel mai ascuns al sufletului fiecaruia, purificandu-ne si indicandu-ne implicit calea de urmat.
  Nu poti stii incotro te indrepti, daca nu stii de unde vii, iar cu incursiunea in lumea lui Ilea, care este si lumea noastra, ne cunoastem mai bine .

 3. Stefan

  30 martie 2012 at 9:10 AM

  Expozitia mai este deschisa doar pana pe 6 aprilie a.c. Am constatat ca se poate vizita zilnic (inclusiv luni si marti)
  Multumiri organizatorilor, care au facut posibil acest eveniment cultural si asteptam cu nerabdare urmatoarea expozitie a pictorului Gheorghe Ilea.

 4. marius bogatu

  20 mai 2012 at 9:45 AM

  spectaculos … felecitari !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top
Translate »

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co