Casele „incondeiate” din Ciocanesti, unice în lume
Comuna Ciocanesti este o comuna unicat a tarii noastre, prin care este greu sa treci repede cu masina fara sa te opresti macar pret de cateva clipe si sa admiri aceasta „colectie” de case unicat. Fiecare casa poate fi integrata usor intr-o lista de obiective turistice din Romania.
Comuna Ciocanesti este situata pe soseaua Iacobeni – Borsa, la 100 de km de orasul Suceava si la 22 de km de Vatra Dornei. Aproape fiecare casa de aici se aseamana cu ouale incondeiate specifice zonei, fiind ornate la exterior cu diferite motive populare traditionale romanesti.
Denumirea de Ciocanesti vine de la mesterii faurari de arme care „ciocaneau” cu maiestrie fierul. Comuna Ciocanesti a devenit cunoscuta in lume in urma cu vreo 60 de ani, de cand s-a lansat aceasta “moda” a caselor incondeiate. Obiceiul “incondeiarii” caselor a pornit de la o localnica a satului, Leontina Ţaran, care a vrut sa-si renoveze casa si de la un barbat care i-a imbracat peretii cu flori. Casa ei a fost declarata muzeu, fiind prima care a fost pictata in 1950.
Turisti din tara si din strainatate vin in fiecare an sa admire gospodariile pictate. Datorita numarului mare de vizitatori, in comuna s-a creat, in ultimii sase ani, o adevarata industrie turistica.
Ca urmare, autoritatile locale au emis o lege prin care satenii sunt obligati sa-si picteze casele la exterior, in motive traditionale. In acest sens primaria le asigura oamenilor, gratis, toate cele necesare pentru pictura. Pana si biserica din comuna are zidurile „incondeiate”. Desenul care “imbraca” peretii exteriori ai caselor este foarte important, deoarece se considera ca denota caracterul persoanei respective, precum si culorile folosite.
Turistii care doresc sa ramana peste noapte, au la dispozitie cateva pensiuni, dar si oferte de cazare ale localnicilor care isi pun casa la dispozitie pentru turisti.
Ca modalitate de petrecere a timpului liber poti opta pentru o plimbare cu bicicleta sau pe jos, pentru a descoperi frumusetile muntilor si vailor din imprejurimi. De asemenea, se poate practica plutaritul turistic, doritorii fiind plimbati pe Bistrita de fostii plutasi.
In ceea ce priveste traditia locala, de sase ani se organizeaza la Ciocanesti doua festivaluri, unul al pastravului, in luna august, iar altul dedicat oualor incondeiate. Anul acesta Festivalul national al oualelor incondeiate a avut loc in perioada 4-6 martie.
Sursa: unica.ro