Articole

Ce asigurări ar trebui să ai, înainte de a pleca în vacanţă

În ciuda costurilor reduse, puţini sunt românii care atunci când aleg să-şi facă vacanţa peste hotare încheie o asigurare medicală de călătorie în străinătate sau o asigurare storno.
Majoritatea românilor preferă să nu plătească sume de câteva zeci de lei şi aleg să plece în concediu fără a încheia, în prealabil, o asigurare medicală care să le acopere eventualele costuri cu problemele de sănătate pe parcursul călătoriei. Astfel, în cazul unei accidentări, sunt buni de plată. Facturile pe care le emit unităţile medicale din statele unde s-au tratat pot ajunge şi la câteva mii de euro.

Aceste cheltuieli pot fi evitate de persoanele care încheie o asigurare medicală de călătorie. Potrivit lui Andrei Munteanu, travel manager la societatea de asigurări Chartis România, cea mai ieftină asigurare costă 11 lei şi este valabilă timp de trei zile pe teritoriul statelor care fac parte din spaţiul Schengen.

Poliţa de 30 de lei te asigură pentru 2.000 de euro

Costurile unei astfel de asigurări variază în funcţie de ţara de destinaţie, durata călătoriei, vârsta turistului şi produsul selectat. Astfel, dacă plecaţi în vacanţă în Asia, va trebui să achitaţi cu câţiva lei mai mult decât în cazul în care mergeţi în vacanţă în Europa. Şi mai scumpă este asigurarea pentru o călătorie în America de Nord.

„Costul mediu al unei asigurări pentru zece zile în Europa este de 37,5 lei. Pentru Asia, Africa, Australia şi America de Sud este de 40 lei iar pentru America de Nord este de 46,5 lei”, ne-a declarat Munteanu.

Încheierea unei astfel de asigurări este cu atât mai importantă dacă aveţi copii sau dacă mergeţi în vacanţă cu părinţii sau bunicii. Dacă asigurarea este încheiată pentru o persoană care are între 65 şi 74 de ani, prima se dublează. Pentru persoanele vârstnice care au între 75 şi 80 de ani suma achitată va fi de trei ori mai mare.

Tratamentele pentru bolile cronice nu sunt acoperite

Florica Teodorescu, directorul executiv al societăţii de asigurare Gerroma, spune că o astfel de asigurare va acoperi, în funcţie de opţiunea clientului, sume cuprinse între 2.000 euro şi 30.000 euro, respectiv spitalizarea, medicamentele, transportul şi intervenţiile de urgenţă, analizele fără de care nu ar fi posibilă diagnosticarea în cazul unui accident. Aceste asigurări nu acoperă însă tratamentele medicale pentru bolile cronice sau pentru rănile produse din neglijenţa turistului.

UTIL

Poliţa care îţi dă banii înapoi

Dacă a intervenit o problemă şi nu mai poţi să pleci în concediu, deşi ai achitat deja pachetul turistic şi mai e o săptămână până la data de îmbarcare, există o soluţie ca să nu pierzi banii achitaţi. O asigurare storno îţi garantează returnarea banilor în cazul în care anulezi călătoria. Ca să-ţi primeşti banii înapoi, trebuie să demonstrezi companiei de asigurări că a existat un motiv foarte bun care te-a ţinut departe de autocarul sau avionul care te ducea în vacanţă.

Pentru acest tip de asigurare turistul plăteşte, de regulă, un anumit procent din valoarea pachetului turistic achiziţionat. Potrivit agenţiei de turism Eximtur, o astfel de asigurare poate costa între 1% şi 2% din valoarea pachetului turistic. Suma maximă asigurată este de cel mult 8.000 de euro pe fiecare pachet turistic sau 2.000 de euro de persoană.

Multe dintre societăţile de asigurări oferă pachete care cuprind atât asigurarea medicală de călătorie în străinătate, cât şi asigurarea bagajelor şi cea de tip storno. Astfel, costul unei vacanţe cu mai puţine griji se ridică, în medie, pentru o vacanţă obişnuită, la aproximativ 55 de lei, sumă care include asigurările storno, de sănătate şi pentru bagaje.


sursa: evz.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co