Ce nu știai despre Timișoara, viitoarea capitală europeană a culturii
Timişoara este primul oraş iluminat electric din Europa, dar mai sunt și alte lucruri uimitoare despre cetatea din Banat. Construcția ei a început în 1727, iar concepţiile care au stat la baza proiectării şi executării reprezentau cele mai avansate principii urbanistice europene din acea vreme.
Timişoara este oraş de rangul 2 la nivel naţional, alături de Iaşi, Constanţa, Cluj – Napoca şi Braşov, cu funcţii macroteritoriale şi având cea mai întinsă zonă de influenţă directă (cu excepţia capitalei), de circa 5.000 km2.
Cetatea Timişoarei a constituit cea mai amplă fortificaţie în sistem bastionar de pe teritoriul actual al ţării noastre.
Ponderea tinerilor este de 37% din totalul populaţiei, pe fondul scăderii ratei natalităţii, specific zonei Banatului.
Nicolae Robu, primarul oraşului, este tare mândru că șomajul este la cote minime. Astfel, rata şomajului în judeţul Timiş este, după Ilfov, cea mai mică din ţară (1,51%).
Municipiul Timişoara este înfrăţit cu 14 oraşe din Europa şi de pe alte continente: Mulhouse şi Rueil-Malmaison din Franţa, Karlsruhe şi Gera din Germania, Faenza, Treviso şi Palermo din Italia, Szeged din Ungaria, Novi Sad din Serbia, Graz din Austria, Nottingham din Marea Britanie, Cernăuţi din Ucraina, Trujillo din Peru, Da Nang din Vietnam.
Timişoara are o structură socială complexă având un specific multi – transcultural bazat pe un spirit tolerant şi de convieţuire multietnică exemplară. În Timişoara coexistă paşnic cetăţeni grupaţi în peste 21 de etnii şi
18 religii, reflectând două trăsături majore ale populaţiei din zonă şi anume interculturalitatea şi gradul ridicat de toleranţă.
Tramvaiele sunt cele mai populare şi mai eficiente mijloace de transport din municipiu. Reţeaua de tramvaie este una dintre cele mai extinse din ţară, având o lungime de 90 km de cale simplă.