Cel mai decadent hotel din lume: celebrităţi s-au omorât, s-au iubit şi s-au drogat până la moarte
Despre hotelul Chelsea din New York se spune că nu poţi nici măcar să iei unul din lifturile sale fără ca atunci când ieşi să fii drogat de-a binelea, în aşa hal miroase a marijuana. Indulgenţa legendară a managerului care a condus hotelul timp de 50 de ani a umplut paginile ziarelor cu cele mai sinistre sau depravate poveşti despre clienţii celebri care dormeau acolo. Dar tot atât de adevărat e şi că unele dintre cele mai celebre romane din lume tot acolo au fost scrise.
În camera 205 a Chelsea Hotel poetul Dylan Thomas a băut până la moarte, în camera 100 basistul de la Sex Pistols, Sid Vicious, şi-a omorât cu 100 de lovituri de cuţit iubita, în camera 614 dramaturgul Arthur Miller şi-a căinat zilele după despărţirea de Marylin Monroe. În camera 415 Leonard Cohen s-a iubit cu Janis Joplin şi a scris apoi cântecul despre ea „Chelsea Hotel nr.2”, regretând mai târziu indiscreţia, tot aici Jack Kerouac şi-a scris Biblia generaţiei Beat „Pe drum”, într-un maraton susţinut de droguri de trei săptămâni, iar Arthur C. Clarke şi-a scris faimoasa „Odisee Spaţială 2001”.
În Chelsea Hotel au stat şi Mark Twain, Tennesse Williams sau Eugene O’Neill, Arthur Miller fiind cel care spunea că nu poţi nici să iei liftul la Chelsea Hotel fără să fii deja drogat când te dai jos. În 1953, cu câteva luni înainte să moară Dylan Thomas, Jack Kerouac şi Gore Vidal au venit la Chelsea Hotel să-l caute, dar, negăsindu-l acasă, amândoi s-au îmbătat şi, bisexuali fiind, au avut o noapte de pasiune împreună. Mai recent, în hotel s-a mutat Ethan Hawke după divorţul de Uma Thurman şi şi-a înnebunit vecinii cu cântatul la chitară.
Hotelul a fost construit în 1883, scrie dailymail.co.uk, şi este una din clădirile de patrimoniu ale New Yorkului. Iniţial gândită ca e un experiment socialist de către cel care a construit-o, un imigrant anglo-francez, Philip Hubert, care vroia să adune să trăiască aici laolaltă şi bogaţi, şi săraci, în 1905, din raţiuni economice, a fost transformată în hotel. De la bun început, aici au tras scriitori, artişti, muzicieni, nume mari precum Frida Kahlo, Edith Piaf sau Andy Warhol. În 2007, cel care prezidase anii de anarhie ai hotelului Chelsea, managerul Stanley Bard, a cărui familie deţinea din anii 30 hotelul, s-a retras şi hotelul a devenit un loc ceva mai liniştit.
sursa: realitatea.net