Interne

Cele mai frumoase sate din Romania

Cele mai frumoase sate din Romania

Tara noastra este o tara frumoasa, daca nu ai reusit sa vezi asta pana acum inseamna ca nu cauti frumusetea acolo unde trebuie, in satul romanesc. Zonele pitoresti, autentice, unice in Europa cu oameni gospodari zambitoari si cu frica de Dumnezeu. Iata cateva din cele mai frumoase sate din Romania.

Satele dobrogene sunt cele mai cosmopolite din lista noastra, data fiind multitudinea de culturi care si-au lasat amprenta asupra zonei. In satul 2 Mai de exemplu, obiceiurile variaza de la cele de origine turceasca (dansul Geamparaua), pana la cele de origine lipoveneasca (ansamblul Lebada participa la diferite festivaluri si activitati ale comunitatii).

Pentru turistii care se simt cel mai bine in sanul naturii, in regiune sunt mai multe rezervatii naturale care trebuie vizitate. In apropierea satului Jurilovca se afla cea mai veche asezare atestata de pe teritoriul Romaniei, Cetatea Orgame (Argamum), intemeiata de grecii din Asia Mica in secolul VII e.n.

Bucataria dobrogeana este renumita pentru preparatele sale de peste, dar si pentru placintele dobrogene.

Potrivit Ghidul celor mai frumoase sate din Romania intocmit cu ajutorul mai multor companii si institutii autohtone cele mai frumoase sate din Dobrogea sunt:

Judetul Constanta

2 Mai

Cumpana

Judetul Tulcea

Jurilovca

Luncavita

Sfantu Gheorghe

Cele mai frumoase sate ale Munteniei sunt presarate de-a lungul zonelor deluroase care anunta bogatia Carpatilor. Pentru admiratorii peisajelor deosebite, recomandarea esentiala este o vizita in satele Berca si Manzalesti, pentru a vedea Vulcanii Noroiosi, Platoul Carstic Meledic (Pestera Manzalesti este cea mai mare pestera in cavitate salina), Focul Viu din Lopatari, sau Pesterile Rupestre Boziorul.

In apropiere de satul Arefu se afla cetatea Poenari, iar in Homoraciu inca se mai poate gasi o cetate dacica de pe vremea lui Burebista. Complexul medieval de la Brebu (in apropiere de Pietriceaua) contine o manastire fortificata din secolul XVII, Palatul Domnesc, cramele si fantana lui Matei Basarab.

Despre Bucovina ce mai poate fi spus, avand in vedere valoarea istorica si culturala a acestei regiuni, data fiind prezenta unor manastiri precum Manastirea Humorului si Sucevita? Am putea sa adaugam ca Marginea este cel mai nordic sat din lista celor mai frumoase sate, faimos pentru tehnica de a obtine ceramica neagra din ardere inabusita si lustruire cu pietre de rau.

Nici pofticiosii nu vor avea ce comenta, mai ales daca gusta din balmosul satenilor din Carlibaba si o placinta poale-in-brau din Pojorata.

Pornind din Arad pe traseul celor mai frumoase sate ale Crisanei, prima oprire va fi in Siria, aflat la 28 de kilometri de resedinta judetului. Amatorii de cladiri vechi si pitoresti se pot delecta cu un drum pana la Ruinele Cetatii Siriei (atestata documentar in 1318) sau pana la Castelul Bohus unde este amenajat si un muzeu.

In Pestera Campeneasca de langa satul Carpinet se afla cea mai mare cascada subterana din Romania, cu o inaltime de 40 de metri. Satul Leheceni din comuna Carpinet este un renumit centru de ceramica populara. Blidele de Leheceni, cu ornamente in forma de spirala, roata si creasta, sunt de veche traditie.

Satele Moldovei sunt apropiate de Dumnezeu si de istoria lor. In Poiana Sarata, de exemplu, in Noaptea Invierii la Biserica se aprinde un foc impresionat – un obicei care se numeste Focul de Paste, care face ca noaptea sa se transforme in zi.

In alte localitati sunt pastrate obiceiuri traditionale de iarna cu o fidelitate cu care putine alte regiuni se pot mandri. In satul Ciughes inca se mai joaca piesa Jianul, veche de 150 de ani, care ilustreaza aventurile haiducilor de odinioare, mai ales ale lui Iancu Jianul.

Oltenia participa in concursul de frumusete al satelor cu trei localitati semete: Izbiceni, Hobita si Polovragi. Primul dintre acestea se afla in apropierea granitei cu Bulgaria si este renumit pentru „rosiile de Izbiceni”. La vreo zece kilometri de sat se afla cetatea Sucidava, construita de daci si reconstruita sub stapanire romana.

Satele din Transilvania par a fi transpuse in realitate din lumea basmelor si se remarca in atat de multe feluri atat de diferite incat este greu sa ne limitam la doar cateva trasaturi generale. In primul rand,  vorbim despre bisericile fortificate prezente in foarte multe sate..

Cultura sasilor isi face simtita prezenta mai ales in satele din judetele Sibiu si Brasov. Anual la Biertan are loc pe 15 septembrie Intalnirea Sasilor si Parada portului popular sasesc.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co