Interne

Chopin şi muzica tradiţională poloneză

Chopin şi muzica tradiţională poloneză

Cu Chopin îndrăgostit puteţi face cunoştinţă la Muzeul Ţăranului Român. Expoziţia vernisată aseară prezintă legăturile dintre muzica tradiţională şi muzica lui Fryderyk Chopin. Este vorba de o prezentare multimedia a surselor de inspiraţie ale marelui compozitor polonez, dar şi a instrumentelor folosite în epocă, în regiunea Mazovia.

Pentru luna martie, propunerea celor de la MŢR este să îl cunoaşteţi pe Chopin şi altfel decât strict prin operele sale. O expoziţie de sunet şi imagine pune în lumină bogatele surse de inspiraţie descoperite de Chopin în muzica populară poloneză. Din expoziţie nu lipsesc instrumente vechi precum suka din Mielec sau vioara din Plock, care, deşi nu au supravieţuit până în vremurile noastre, au fost reconstituite în baza descoperirilor arheologice. O parte importantă a expoziţiei este dedicată fonogramelor care compun portretul muzical al artiştilor din Mazovia, care au învăţat să cânte ascultându-şi maeştrii, interpretând repertoriul ani la rând.

„Ideea din spatele expoziţiei este aceea de a prezenta muzica tradiţională şi instrumentele populare pe care tânărul Chopin le-a ascultat în timpul vacanţelor la ţară în zona rurală a regiunii Mazovia.”

Totuşi, Chopin nu a fost influenţat doar de muzica mazoviană sau poloneză.  De aceea, în expoziţie, puteţi vedea şi instrumente mai exotice precum santor, kemancze sau saranga. Vernisajul a fost condimentat de un cvartet polonez avangardist. Trupa lui Janusz Prusinowski a impresionat publicul expoziţiei prin reuşite improvizaţii, îmbinând arhaicul cu modernul.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co