Concertul din Peştera Româneşti – VIDEO

Cea de-a XXVII-a ediţie a concertului simfonic din Peştera Româneşti va avea loc duminică, 23 octombrie 2011, de la ora 13. În eveniment sunt implicaţi 70 de muzicieni, 50 de speologi şi 10 tehnicieni. Accesul publicului este liber, iar organizatorii se aşteaptă la peste 5000 de melomani şi turişti, la concert.
De când FACT a preluat organizarea concertului din Peştera Româneşti, intrarea la eveniment este liberă. In urmă cu doi ani, la evenimente au participat peste 7000 de de spectatori. Speoconcertul a devenit deja un obiectiv turistic şi sunt oameni care vin în fiecare an din străinătate la eveniment. Pentru a evita aglomeraţia şi riscul de accidente pe traseul spre peşteră, din acest an vor avea acces doar maşinile care transportă artiştii şi instrumentele, precum şi cazurile speciale, precum oamenii vârstinici care doresc să participe la concert, dar nu mai pot străbate urcuşul pe jos. De asemenea, participanţii trebuie să se îmbrace gros, deoarece în peşteră sunt 14 grade
Acest concert a început romantic, din entuziasmul câtorva îndrăgostiţi de peşteri şi muzică, iar primele ediţii s-au bazat exclusiv pe voluntariat şi pe ajutorul benevol al localnicilor. Astăzi, însă el este un autentic megaeveniment. E un lucru extraordinar, însă atrage după sine şi anumite consecinţe care afectează mediul natural şi calitatea receptării actului artistic. Fac un apel către toţi cei care vin duminică la Româneşti să îşi aducă aminte că vin la o întâlnire cu natura şi cu muzica sublimă şi îi rog să respecte locul acela care toamna arată superb, să nu-l umple de gunoaie, să respecte artiştii, muzica şi să fie grijulii cu liliecii din peşteră, ai căror oaspeţi suntem de fiecare dată”, a subliniat dr. Constantin Lupu, iniţiatorul speoconcertului, eveniment unic în România.
Concertul va fi susţinut de orchestra Filarmonicii Banatul dirijată de Radu Popa.
Peştera Româneşti este cea mai mare din Munţii Poiana Ruscă, cu o dezvoltare totală de 1450 m, dispusă orizontal pe trei nivele. Accesul se face cu trenul sau cu mijloace auto până în localitatea Româneşti, iar de acolo pe poteca marcată, durata ascensiunii fiind de circa o oră.