Conferinta Amfiteatrul pentru turismul responsabil – primul pas in directia unui turism responsabil in Romania
Sambata, 17 martie 2012, incepand cu ora 11.00 a avut loc conferinta “Amfiteatrul pentru turismul responsabil”, la Centrul de presa Romexpo, in cadrul editiei a XXVII-a a Targului de Turism al Romaniei, si este primul eveniment din cadrul Programului “Amfiteatrul pentru turismul responsabil”, initiat de Fundatia Amfiteatru.
Prin intermediul Programului “Amfiteatrul pentru turismul responsabil” si, implicit, prin conferinta ce a avut loc sambata in cadrul TTR, Fundatia Amfiteatru porneste un demers de responsabilizare pe de o parte al populatiei, dar si a autoritarilor romane cu privire la necesitatea practicarii responsabile a turismului, cu toate implicatiile acestui concept, cu atat mai mult cu cat acest subiect este de actualitate la nivel international.
La conferinta au fost invitati reprezentanti ai autoritatilor publice, centrale si locale, agentii de turism, asociatii profesionale, reprezentanti ai mediului academic si de cercetare, ai IMM-urilor, ONG-urilor, dar si ai publicatiilor de specialitate, reprezentanti mass media precum si vizitatori ai Targului de Turism pentru a discuta intr-o prima etapa despre conceptul de turism responsabil, putin cunoscut de catre publicul roman.
Prof. univ. dr. Doina Tataru (Academia Romana – Centrul de Economia Industriei si Serviciilor) a adus in discutie in deschiderea evenimentului cateva delimitari conceptuale ale termenului de turism responsabil, asa cum este definit la nivel international comparativ cu acceptiunea generala la nivel national. In continuare, Prof univ. dr. Ionescu Ion (Facultatea de Management Turistic si Comercial – Univ. “Dimitrie Cantemir”) si Prof. univ. dr. Nicolae Neacsu (Director al Centrului de Cercetari Economice – Univ. Dimitrie Cantemir) au pus in lumina necesitatea promovarii acestui concept la nivel national, atat in scopul legiferarii de catre autoritatile compentente a tuturor masurilor necesare practicarii turismului responsabil, dar in special cu scopul de a educa populatia in acest sens. Demersul de clarificare si de promovare al conceptului de turism responsabil devine astfel o campanie sociala menita sa contribuie in primul rand la dezvoltarea turismului din Romania, conservand patrimoniul cultural, social si natural autohton.
Dl dr. Cristian Hristea, Director general al Agentiei Romane de Turism si Evenimente, care a discutat despre forme de turism responsabil, aducand exemple diverse in ceea ce priveste posibilitatile de dezvoltare a unor programe ce specifice, atat pe plan intern, cat si extern. Stefan Buciuc, coordonator al proiectului “Let’s do it Romania”, a demonstrat prin rezultatele inregistrate in cadrul celor 2 editii ale acestui proiect ca Romania este dispusa sa ia atitudine si ca tinerii sunt cheia catre o Romanie in care turismul se practica responsabil. Emil Anton Comsa, presedinte executiv ANTREC a tinut sa precizeze cateva dintre modalitatile in care asociatia pe care o conduce face eforturi pentru ca turismul rural sa beneficieze de o legislatie ce respecta normele internationale si totodata sa se alinieze cerintelor reale ale unui turism responsabil.
Conferinta a fost urmata de o sesiune de dezbateri cu privire la problematica educarii populatiei si a agentilor din sectorul turistic si legiferarii masurilor necesare practicarii unui turism responsabil in Romania.
Programul “Amfiteatrul pentru turismul responsabil” a debutat prin intermediul conferintei “Amfiteatrul pentru turismul responsabil”. Mai multe detalii legate de derularea acestui program puteti gasi accesand www.turismulresponsabil.ro.