Cum pierdem 100 de milioane de euro la capitolul turism de aventură?
Am putea câștiga 100 de milioane de euro pe an dacă am ști să ne promovam traseele de rafting pe care le avem în țară, informează StirileProTV.ro. România are zeci de râuri învolburate, dar este la coada Europei la capitolul turiștilor care fac rafting, un sport ce presupune coborârea cu barca pe râuri repezi de munte.
Operatorii de turism se plâng că nimeni nu-i anunță când se oprește apa în baraje, așa că temerarii ajung uneori cu bărcile pe râuri aproape secate.
Lipsa de comunicare dintre autorități și operatorii de turism, dar și faptul că străinii pur și simplu nu știu de râurile noastre, distruge potențialul turismului de aventură. În loc să câștigăm anual 100 de milioane de euro, strângem cel mult două. În plus, turiștii care vin în zonele unde se practică raftingul au nevoie și de hotel, restaurant sau magazine de echipamente. Autoritățile se declară surprinse de aceste probleme.
„Sunt prima oară pus în postura asta de a auzi despre solicitări privind furnizarea unor debite de apă. Debitele care se furnizează pentru activități turistice vor trebui și ele plătite”, a spus Altan Abdulamit, de la Ministerul Mediului, pentru Pro TV.
Ministerului Mediului promite să stabilească, într-o bună zi, un program de deversare a barajelor. Celebra cascadă Niagara are stabilit prin lege un debit minim ce trebuie asigurat de baraje, pentru a nu compromite spectacolul oferit celor 15 milioane de turiști, care vin acolo anual.
Sursa: Protv.ro