Articole

Curtea de Argeş – VIDEO

Curtea de Argeş – VIDEO

Continuăm sejurul nostru în România. Astăzi mergem la Curtea de Argeş, un oraş istoric, aflat la 38 kilometri distanţă de oraşul Piteşti, situat într-o zonă de deal, cu o populaţie de aproximativ 40.000 locuitori. Vă asigurăm că este o zonă bogată în obiective turistice încărcate de istorie.

Dacă ajungeţi la Curtea de Argeş, prima vizită trebuie să fie la  Mănăstirea Curtea de Argeş, o ctitorie a lui Neagoe Basarab, apoi Fântana Meşterului Manole, situată peste strada Mănăstirea Curtea de Argeş, este locul unde, spune legenda, ar fi căzut trupul Meşterului Manole – ziditorul mănăstirii, şi de unde a ţâşnit un izvor cu apă cristalină, lacrimi ale pamantului pentru trista soartă a acestuia. De la „Fântana lui Manole” se vede, spre apus, fosta bolniţa a mănăstirii: monument istoric, despre care un document existent scrie că „se găsea alături de biserica lui Neagoe Basarab încă din 1524”. Legenda spune că meşterul Manole şi-a zidit în pereţii acestei magnifice mănăstiri soţia, deoarece tot ceea ce era construit în timpul zilei se dărâma noaptea. Tot legenda ne dă o explicaţie şi pentru fântâna meşterului Manole, când domnitorul a văzut această măreaţă construcţie, i-a intrebat pe cei zece meşteri dacă mai pot construi o mănăstire mai frumoasă decât aceasta. Aceştia au răspuns afirmativ, iar domnitorul, pentru a împiedica posibila construcţie, a poruncit ca schelele pe care erau urcaţi meşteri să fie dărâmate, şi astfel cei zece „meşteri mari, calfe şi zidari” au rămas blocaţi pe acoperiş. Ei şi-au făcut aripi din şindrile şi s-au aruncat de pe acoperişul mănăstirii, sperând să ajungă jos nevătămaţi, dar toţi au murit. În locul unde s-a prăbuşit meşterul Manole a apărut un izvor, fântâna meşterului Manole.

Şi pentru că sunteţi în zona trebuie să vedeţi ruinele cetăţii Sân Nicoară. Clădirea datează de la sfârşitul secolului al XIII-lea şi începutul secolului al XIV-lea. Se spune că ar fi fost ctitorită chiar de vestita Doamna Clara, mama voievodului Vlaicu-Vodă.

Un alt obiectiv turistic în zonă este Biserica Domnească, cel mai vechi ansamblu de artă feudal. A fost concepută ca edificiu de cult şi gropniţă domnească. Este un adevărat tezaur al picturii româneşti şi unul dintre cele mai de preţ monumente ale arhitecturii.

Pe lista obiectivelor turistice din zonă mai includeţi Biserica Olari, dar şi Muzeul Municipal Curtea de Argeş, care găzduieşte o expoziţie a secţiei de istorie, o colecţie de numismatică şi ceramică din secolele XIII – XIV, documente emise de domnii Ţării Româneşti, portrete ale acestora realizate în bronz, obiecte ce au aparţinut voievozilor, steme şi steaguri, precum şi fotografii ale tuturor evenimentelor ce au avut loc în oraş.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co