Interne

De ce este Delta Dunării în pericol?

Schmbările climatice preconizate pentru urmatoarele decenii nu sunt deloc benefice pentru Delta Dunarii, arată un studiu WWF Romania, citat de Mediafax. Astfel, cea mai mare zonă umedă naturală a Europei și, totodată, cea mai bogată în biodiversitate, este vulnerabilă în fața acestor fenomene. O măsură esențială este refacerea zonelor umede, indiguite în perioada comunistă și transformate în terenuri agricole.
Pelicani_din_Delta_Dunarii (1)

WWF Romania si partenerii sai din Republica Moldova si Ucraina au prezentat, la Tulcea, rezultatele proiectului „Adaptarea Deltei Dunarii la schimbarile climatice”, ce a urmărit evaluarea vulnerabilității Deltei în fața schimbărilor climatice și propunerea unor măsuri de adaptare.

Șefa secției de Climatologie din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Roxana Bojariu, a declarat că, deocamdată, nu sunt suficiente studii care să detalieze situația specifică din Delta Dunarii în ceea ce privește efectele schimbărilor climatice, informează Mediafax.

Potrivit studiului WWF, creșterea temperaturii medii anuale cu 1-1,5 grade Celsius până în anul 2050 va duce la mai multe zile călduroase și scurtarea zilelor cu zăpadă, producerea mai des a unor fenomene meteorologice periculoase – secete severe, inundații extreme, rafale de vânt, ploi, furtuni și grindină, precum și scăderea debitului Dunării cu 5%. Totodată, urmând scenariul negativ, nivelul mării va crește cu până la 0,5 metri.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co