Articole

Descoperă povestea apei dătătoare de viaţă şi de tinereţe veşnică la “Ziua Lacului Siriu”

Acolo unde dealul se îngână cu muntele, la poalele mândrilor munţi ai Siriului, de-a lungul vremii s-au ţesut multe legende…

De mii de ani, între vârfurile stâncoase cu care Siriu pare că piaptănă norii, sclipeşte ca un ochi veşnic treaz, un iezer, Lacul Vulturilor. Legenda spune că la picioarele acestor munţi se înălţa cândva palatul unei împărătese veşnic tânără, plin de strălucire, cu turlele de aur. Pentru a-şi păstra frumuseţea, în fiecare an, ea trebuia să-şi înlocuiască inima îmbătrânită cu a unei fecioare frumoase. Însă, turiştii care vor să afle mai multe despre apa dătătoare de viaţă şi de tinereţe veşnică sunt aşteptaţi duminică, 2 septembrie la “Ziua Lacului Siriu”.

La jumătatea drumului dintre Braşov şi Buzău, se deschide o întindere de apă infinită, în toate nuanţele de albastru şi verde: lacul de acumulare Siriu, amplasat pe cursul superior al râului Buzău, în zona localităţii Siriu.

Organizatorul evenimentului este Fundaţia Karitas, iar proiectul este finanţat prin Regio – Program Operaţional Regional 2007-2013, axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, 53 – Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică.

Evenimentul va avea loc duminică, 2 septembrie, în localitatea Siriu şi reprezintă o iniţiativă care contribuie la promovarea valorilor româneşti şi a obiectivelor turistice cu un potenţial deosebit. Tradiţiile locului vor fi aduse în faţa publicului prezent, care va lua contact cu elemente din cultura autohtonă, un punct important în atractivitatea României ca destinaţie turistică.

Spectacolul va începe printr-o paradă a costumelor populare buzoiene,  se vor prezenta spectatorilor cele mai frumoase cântece şi dansuri populare muntenești din zona Buzăului iar copiii nu se vor plictisi pentru că organizatorii au pregătit și pentru ei concursuri şi activităţi interactive pe apă.

Lacul este amplasat într-o zonă de o frumuseţe rară, unde omul şi natura au reuşit să conlucreze într-un mod strălucit, viaductele şi drumul înconjoară lacul, izbutind să etaleze şi mai mult farmecul naturii. Siriu este ultimul contact cu civilizaţia (ultima localitate a judeţului Buzău spre Braşov) înainte de a intra în cărările sălbatice ale pădurilor ce împodobesc munţii ce se oglindesc în apa lacului.

Turiştii pot face un minunat popas în mijlocul naturii, se pot bucura de peisaje mirifice, aer curat, miros de răşină şi locuri de poveste. Multitudinea obiectivelor turistice, cadrul natural unic prin culmile sale prelungi, pajiştile întinse şi panorama pe care o oferă asupra Carpaţilor de Curbură reprezintă tot atâtea îndemnuri la drumeţie, o gură de aer curat, şi nu în ultimul rând frumuseţea acestor locuri de legende şi cântece haiduceşti care aşteaptă să fie descifrată din undele tainice ale lacului.

Siriu este un lac de acumulare imens (cu o lungime de 10 km, o suprafaţă de 500 ha şi un volum de 155 milioane m3), ce a apărut în urma construirii barajului Siriu, cel mai mare baraj de pământ (rocă, steril şi miez de argilă — volumul total al umpluturilor fiind de 8,3 milioane m3) din România, dar şi din sud-estul Europei.

Oamenii dintre dealurile şi munţii Buzăului au reuşit să conserve tocmai lucrurile pentru care un orăşean părăseşte fericit aglomeraţia sufocantă a metropolelor: aerul curat, politeţea şi ospitalitatea, nopţile liniştite, mâncarea sănătoasă şi, nu în ultimul rând, ineditul.

Zona Siriului este o oază de linişte, lipsită de poluare, fiind binecunoscută pentru curenţii săi bioenergetici benefici. În această zonă omul şi natura au sporit împreună frumuseţea locurilor şi nu poţi să nu admiri de sus, de pe baraj, peisajele mirifice şi să nu remarci cum apele înspumate ale Buzăului şi-au găsit în sfârşit liniştea în lacul Siriu, atent vegheat din toate părţile de păduri seculare şi de piscuri impunătoare.

Nu rata evenimentul „Ziua Lacului Siriu” – duminică, 2 septembrie!

Pentru informaţii suplimentare:

Ranja Alexandru

Email: office@karitas.ro

Tel.: 0729-660.786

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co