Despre Antarctica…

In ton cu frigul de afara astazi avem un material despre Antarctica….asta ca sa vedeti ca se poate mai rau. Antarctica…asadar… este un continent situat in partea sudica a pamantului. Polul Sud se afla in Antarctica si este cel mai rece loc de pe pamant. Prima persoana cunoscuta care a trecut Cercul Antarctic a fost exploratorul James Cook, in 1773. Din cauza gerului, Antarctica nu are nicio populatie autohtona sau indigena. Cu toate acestea, in prezent, cateva mii de oameni traiesc acolo in timpul verii in statii meteo si de cercetare. Doar cativa oameni de stiinta raman pe perioada iernii acolo.
Antarctica este al cincilea continent ca latime si al saselea ca marime de pe planeta, fiind situat in emisfera sudica. Este atat de frig incat daca s-ar lasa acolo o bara de otel aceasta s-ar sparge. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care fiintele umane il considera un loc nelocuibil. Zapada si ghetarii acopera aproape in intregime continentul. Se estimeaza ca nivelul marii va creste cu mai mult de 60 de metri daca gheata din Antarctica s-ar topi. Gheata se intinde chiar de-a lungul oceanului, fiind numita platforma continentala de gheata.
Zapada care cade este ceea ce formeaza gheata, deoarece nu se topeste atunci cand aceasta cade. Si in fiecare an, cu cat pica mai multa zapada mai mult, cu atat stratul de zapada devine comprimat in gheata. Se spune ca 70% din apa dulce a Pamantului este continuta in gheata din Antarctica.
Antarctica este cel mai uscat, cel mai rece continent si cu cele mai aprige vanturi de pe pamant. Cea mai scazuta temperatura inregistrata in lume, -88 grade Celsius, a fost in Antarctica la statia rusa Vostok.
Antarctica este impartit in doua zone: Antarctica de Est, care acopera 7.770.000 km patrati, este un platou inalt, acoperit cu gheata si Antarctica de Vest, care acopera 6.475.000 km patrati, cuprinde un arhipelag format din insule muntoase, fiecare dintre ele fiind legate prin gheata. Cele doua parti ale continentului sunt impartite de catre un lant muntos.
Antarctica are doi vulcani activi cunoscuti. Ar putea exista mai multi, insa doar acestia au varfurile deasupra suprafetei de gheata. Muntele Erebus este cel mai mare dintre ei, situat pe platoul de gheata Ross, in Antarctica de Est.
Flora este foarte limitata in Antarctica, constand mai ales din muschi si licheni, precum si cateva plante plutitoare in marile interioare. Capusa este cel mai mare animal terestru care traieste in Antarctica. Acesta reuseste sa supravietuiasca prin producerea de substante chimice asemanatoare cu cele anti-inghet utilizate la autovehicule pe timpul iernii.
Fauna este compusa 80% din pasari, pinguinii fiind cele mai comune pasari din Antarctica. Mamiferele marine existente in Antarctica cuprind in cea mai mare parte foci si baleen.
Antarctica este considerata a fi cel mai bun laborator de pe Pamant, oameni de stiinta din toate colturile lumii strangandu-se aici pentru a studia diverse fenomene, cum ar fi: consecintele schimbarilor climatice pe Pamant; organismele unice care populeaza acest ecosistem intact sau indicii cu privire la originile universului.
Sursa: www.turism.bzi.ro