Distracţii nebuneşti la malul mării – FOTO
Călătoriile în viteză pe mare sau prin văzduh sunt ultimele găselniţe în materie de distracţie pentru turiştii care vin în vacanţă pe litoral. În apropierea zonei „Zece Steaguri” din Costineşti, turiştii experimentează zborul cu tiroliana deasupra lacului. Un alpinist profesionist a montat la şase metri înălţime cabluri şi cabine pentru pornire şi sosire.
Tiroliana are 150 de metri lungime. „Este interesant, dar păcat că drumul este scurt”, a spus Adina Cazacu (19 ani), o tânără din Huşi care a încercat pentru prima dată senzaţia de zbor deasupra lacului. „Oricine poate urca, iar totul se desfăşoară în deplină siguranţă”, susţine Cornel Prepeliţă, cel care are grijă de tiroliana de la Costineşti.
Cu canapeaua în larg
O distracţie care face furori în acest an pe litoral este călătoria cu canapeaua gonflabilă, trasă de ski-jet. Este vorba despre o canapea pentru două persoane ce seamănă cu sofaua din sufragerie şi o altă „gonflabilă”, mai mare, de forma unei rachete, în care turiştii stau pe burtă şi se ţin de mânere. „Este nebunie totală. Pur şi simplu zbori, te ţii cu putere de mânere şi, când vine valul peste tine, simţi cum te izbeşte din toate părţile”, a spus George, din Bucureşti. Drumul nu durează mai mult de două minute. Canapeaua este trasă de un ski-jet ce merge în zigzag, spre deliciul călătorilor care sunt aruncaţi dintr-o parte în alta a canapelei.
Motorul de pe apă
Nici distracţiile clasice nu au fost uitate. O plimbare pe mare cu ski-jetul înseamnă adrenalină, viteză şi senzaţia de libertate. „Simţi că-ţi fuge totul de sub picioare, că zbori deasupra apei. Este plăcut, însă teama de a cădea în apă este imensă”, spune Marina Ciobanu (23 de ani), din Piteşti.
Călătoria pe banana gonflabilă este căutată de grupurile de turişti dornici de amuzament, deoarece după o călătorie liniştită spre largul mării, la un moment dat, ski-jetul care trage banana face o cotitură bruscă. Distracţia este palpitantă, fiindcă mereu ai senzaţia că te vei răsturna.
Bila nebună
Te roteşti sau poţi să mergi, să sari, să te arunci pe apă fără să te uzi. „Bila nebună” este noua modă printre copiii care vin la mare. Iar jocul cu această bilă se numeşte Aquazorbing.
O găseşti acum în Costineşti, la plaja „Zece Steaguri”, în Mamaia, în faţa Cazinoului sau la piscina Pelican din zona Golden Tulip. „Este o bilă cu diametrul de aproximativ doi metri, fabricată dintr-un plastic special care nu se sparge şi nu se fisurează şi în plus este confecţionată dintr-un material care pluteşte pe apă, asemănător colacului”, explică Vlad, unul dintre angajaţii piscinei.
Pregătirea pentru zbenguiala pe apă este simplă. Copiii de până la 10 ani intră în bila care se închide ermetic printr-un fermoar. Printr-un alt orificiu se introduce aer până când bila este complet umflată. Aceasta rămâne legată de uscat printr-un cordon.
Zbor deasupra litoralului
Turiştii care vor să vadă litoralul sau Delta de sus plătesc sume consistente pentru închirierea unui avion. Aeronavele de mici dimensiuni sunt puse la dispoziţia turiştilor de o firmă din Tuzla. „Sunt avioane de 8-10 locuri, iar închirie rea lor costă de la 140 la 600 de euro pentru o oră”, spune Cristina Mitschievici, reprezentant al Regional Air Services.
Aproximativ 90% din clienţi sunt turişti. Îşi doresc să vadă marea de la înălţime, să facă ceva nou în vacanţă, să le arate copiilor ceva deosebit. Clienţii pot opta pentru un tur al litoralului, caz în care vor survola toată zona de coastă de la Vama Veche la Năvodari. Ei pot include şi Delta Dunării în excursie.
Avioanele sunt pilotate de clienţii companiei, însă pot fi închiriate şi unor piloţi licenţiaţi. În funcţie de zonă şi de traseele de zbor disponibile, avioanele de mici dimensiuni se pot ridica de la sol la minimum 300 de metri – maximum 600 de metri înălţime.
Cei care dispun de fonduri suficiente pot închiria şi un elicopter. „E un pic mai scump, dar avantajul este că poţi ateriza oriunde”, a afirmat reprezentantul companiei. Închirierea unui elicopter costă între 750 şi 1.400 de euro pe oră, fără TVA. Antonia Maer
„Elicopterul e un pic mai scump, dar avantajul este că poţi ateriza oriunde.”
Cristina Mitschievici
reprezentant Regional Air Services
De ce aleg turiştii astfel de distracţii
Psihologii spun că astfel de distracţii sunt, de fapt, metode de eliberare a stresului acumulat. „Cred că avem de-a face cu două segmente de vârstă: sunt tinerii, care sunt dispuşi să încerce aproape orice ar constitui ulterior un factor de mândrie sau de laudă, şi mai sunt şi adulţii.
Aceştia, de regulă, încearcă tot felul de senzaţii pentru că vor să se elibereze de tot felul de angoase şi frustrări acumulate de-a lungul anului. În concediu se vrea relaxare, iar astfel de încercări extreme sunt o variantă”, a declarat psihologul constănţean Cristina Gemănaru. Specialistul este de părere că sunt şi oameni care aleg să se distreze astfel doar din dorinţa de a-i imita pe ceilalţi şi nu din pură plăcere.
sursa: adevarul.ro