Drumul Vinului… – VIDEO

Producătorii de vin renovează castele şi îi invită pe turişti la vizitarea podgoriilor şi la degustări. În lipsa unor investiţii consistente în infrastructura de turism şi promovare, vinurile româneşti rămân deocamdată un mister care aşteaptă să fie descoperit de străini. Numărul celor care merg la degustări în cramele româneşti abia dacă a trecut de 100.000 de oameni în 2010, din care aproximativ jumătate sunt străini.
În România, atracţiile turistice, cum sunt castelele sau conacele, acum se amenajează (pentru cei care vor să se cazeze), iar o parte importantă din turiştii care vin sunt urmaşi ai locuitorilor din zone care acum trăiesc în alte ţări. Una dintre cele mai vechi atracţii din industria vinului este Castelul Cetatea de Baltă (din judeţul Alba) acolo unde un mare producător de vin organizează degustări. Castelul, construit în perioada 1570-1580, se află în renovare, iar în prezent funcţionează parterul şi o sală de degustări în pivniţă. Investiţiile derulate de companii în dezvoltarea turismului viticol se menţin reduse.
Anul 2000 care a marcat începerea investiţiilor corespunde momentului în care Conacul Urlăţeanu (o casă boierească ridicată în 1922 situată în Urlaţi, judeţul Prahova), cât şi Pivniţele din Azuga (ridicate în 1892 în Prahova) au intrat în circuitul vitivinicol. La Azuga se produce vin spumant după o metodă tradiţională, iar aici exista si o pensiune cu 16 camere. Producătorii de vin îşi aşteaptă însă turiştii cu afaceri mai mici, industria vinului având o scădere de 10% în 2010. Anul acesta producătorii sunt mai optimişti pentru că recolta se anunţă foarte bună.
Cantitatea de vin produsă anul trecut în România a fost de aproape 3,3 mil. hectolitri (inclusiv autoconsumul), potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Conform aceleiaşi surse, suprafaţa ocupată cu vie la nivelul anului trecut a fost de 181.562 de hectare.