Interne

Drumul voievozilor

Mai multe comune prahovene ar putea intra cu adevărat în circuitul turistic ca principale puncte de atracţie pentru români, dar şi străini.

Acest lucru poate deveni realitate în urma implementării proiectului ”Drumul Voievozilor”, de către Consiliul Judeţean (CJ) Prahova. Acesta reprezintă un traseu tematic, menit să îi conducă pe turişti în istoria românilor, în neamul Cantacuzinilor, în vremea lui Ţepeş şi pe urmele lui Mihai Viteazul şi Matei Basarab. „Consacră acest drum cultural, turistic şi reliogios în banca de data a principalelor trasee turistice din Prahova, în Uniunea Europeană”, a declarat preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma. „Avem aşa de multe monumente în ţara noastră, dar, din păcate, prea puţin puse în valoare… În aceşti peste 20 de ani, nu au fost bani pestru restaurearea lor, dar se fac paşi spre normalitate. La Filipeşti suntem, cu acest proiect, la început, însă se încearcă obţinerea unor fonduri europene, aşa cum se încearcă şi pentru Muzeul Ceasului”, a explicat Lia Maria Voicu, dir. Muzeul de Istorie şi Arheologie Prahova.
Pe firul istoriei
În prima etapă a proiectului, acesta va aduce în atenţia turiştilor 18 obiective culturale, istorice şi religioase din patru localităţi, respectiv Floreşti, Filipeşti de Pădure, Filipeşti de Târg şi Ariceşti Rahtivani. „S-a înfiinţat acest Drum al Voievozilor, care are ca punct de pornire Filipeştii de Pădure, unde sunt numeroase vestigii din timpul domniei familiei Cantacuzino. Se merge apoi la Floreşti, unde sunt ruinele lui Constantin Nababul, apoi Ariceşti, cu trei puncte turistice importante, dintre care aş aminti crucea dedicată persoanelor care au fost salvate de ciumă de pe timpul lui Caragea. Apoi, se merge la Târgşorul Vechi, unde turiştii pot vedrea ruinele bisericii lui Vlad Ţepeş şi a curţii domnei, un loc plin de istorie şi farmec. De acolo se continuă cu partea de Sud Est a judeţului, ajungându-se la Gherghiţa. Tot de aici, se poate ajunge şi pe drumul Vinului”, a declarat primarul comunei Ariceşti Rahtivani, Alexandru Cristea.
Prin acest proiect se doreşte ca „Drumul Voievozilor” să devină un mix de produse turistice de succes local, dar şi naţional. Valoarea totală a programului este de 1.035.274 de lei.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co