Articole

Efes – istoria la ea acasă

Vizitat anual de sute de mii de turiști, orașul antic Efes, din partea de Vest a Anatoliei, este locul unde se afla una dintre cele șapte minuni ale lumii – Templul zeiței Artemis, incendiat în anul 356 î.e.n..

Orașul antic, din care au rămas doar ruine, a fost fondat de coloniștii greci în secolul al XI-lea i.e.n.. Templul închinat zeiței Artemis era considerat o casă a sufletului, față de templul egiptean ce reprezenta casa zeului, sau catedrala – care în prezent este casa oamenilor. Artemis era, în religia greacă, zeița vânătorii și a naturii sălbatice, iar în religia locuitorilor din Efes era zeița fertilității. Construcția a durat 120 de ani, clădirea din marmură – lată de 54 de metri și cu o lungime de 106 metri-, având 127 de coloane decorate (acestea aminteau de cei 127 de principi care s-au ruinat donând averile pentru construcție), de 20 de metri înălțime.
Ansamblul a fost extrem de faimos în vremurile antice, pentru operele de artă și sculpturile valoroase ale unor mari artiști, pe care le găzduia. Conform unei legende, chiar zeița l-ar fi ajutat pe arhitect să așeze o piatră foarte voluminoasă și grea, ce părea imposibil de pus în locul destinat ei.
Al doilea templu
În anul 550 i.e.n., regele Cresus din Libia (Lydia) a cucerit Efesul lupta care a afectat templul zeiței Artemis. De aceea, regele a luat decizia de a ridica un alt templu, care a fost mândria celor din Efes timp de aproximativ un secol. Construcția a fost anevoioasă, regiunea fiind des afectată de cutremure, dar arhitecții s-au descurcat foarte bine, numai că, în anul 365 i.e.n., un tânăr localnic pe nume Herostratus a ars templul din temelii, dorind ca numele lui să rămână în istorie. Așa s-a și întâmplat, dar în acest context negativ.
Istorie bogată
În primul secol al erei noastre, Sfântul Paul a început creștinarea orașului, dar de-a lungul timpului, în urma unor războaie și a altor factori externi și interni, Efesul a fost aproape părăsit. Câteva statui din templu au rezistat vitregiilor, constituind sursa de inspiratie pentru picturi celebre din mari catedrale ale lumii, printre care și cea de la Vatican.
Efesul a cunoscut gloria și în epoca romană, fiind centrul commercial cel mai important al provinciei romane din Asia. În consecință, aproape toate monumentele culturale, religioase ce se pot vedea astăzi sunt rezultatul epocii romane. Ruinele de la Efes reprezintă un izvor al trecutului promovat și exploatat turistic la cota maxime. La pas pot fi admirate Băile Varius, Bazilica, Teatrul Odeon, Fântâna Palio, Templul lui Domitian, Templul lui Hadrian, Toaleta publică, Casa de toleranță, Biblioteca Cesus, Agora, Drumul de marmură sau drumul portului, Biserica Sfânta Maria etc..
Efes este cel mai bine conservat oraș antic al Turciei și o destinație care trebuie neapărat bifată dacă ajungeți în această țară.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co