Escapadă în capitala renăscută a Europei – GALERIE FOTO
Poate cel mai uimitor oraş al Poloniei, capitala acestei ţări şi o urbe renăscută, în adevăratul sens al cuvântului, Varşovia este un centru cosmopolit, în continuă extindere, care musteşte de hoteluri luxoase, magazine pe gustul fiecăruia şi restaurante mai mult decât elegante. Dacă te gândeşti să treci pe lista destinaţiilor de vacanţă acest oraş impresionant, trebuie să ştii că Varşovia îţi va satisface, cu siguranţă, toate pretenţiile, în calitate de turist. Capitala Poloniei nu este neapărat un loc care impresionează prin mărime, frumuseţe, grandoare sau vârstă, ci mai degrabă prin faptul că este indestructibilă, am putea spune, renăscând de mai multe ori din cenuşa războiului. Trecând peste ocupaţiile suedeze sau prusace, din anii 1655-1656, asalturile ruseşti, revoltele civile sau distrugerile naziste, Varşovia a reuşit să se ridice, restaurându-şi clădirile, conform formelor iniţiale. Cel mai mare oraş din Polonia te aşteaptă să-l descoperi, o vizită în urbea situată pe râul Vistula anunţându-se a fi o experienţă cu totul inedită.
Protejaţi de o sirenă
Simbolul oraşului, o sirenă, îţi are originile înntr-o legend cel puţin interesantă. Se spune că un prinţ, care, într-una din călătoriile sale, s-a oprit pe malul râului, a fost îndrumat de o sirenă spre casa unui pescar, unde acesta a găsit o tânără, mamă a doi copii gemeni, un băiat şi o fată. Cu o inimă mare, femeia a împărţit mâncarea pe care o avea cu prinţul, iar acesta a îndrumat-o să le dea copiilor ei numele Wars şi Sawa. Sirena a prevestit că oraşul care se va dezvolta pe pământul care se va dezvolta în locul acela şi care va purta numele Warssawa va fi unul înfloritor. Devenit între timp un oraş aglomerat cu influenţe vestice, Varşovia te aşteaptă cu o serie de servicii de care vei fi mulţumit.
Ce ascunde oraşul
Pe străzile oraşului se îngrămădesc magazine de suveniruri cu simbolul sirenei, dar şi cu obiecte de artizanat specific ţărilor slave, precum păpuşile Matroshka sau farfurii pictate cu modele naţionale. Dacă vrei să rămâi cu o amintire inedită din această parte a lumii, trebuie să-ţi cumperi o bijuterie, cum ar fi mărgelele sau brăţătile confecţionate din chihlimbar, original din această zonă. Nu uita să treci pe lista locurilor de vizitat Muzeul Naţional din Varşovia, Castelul Regal, Biserica Metropolitană Ortodoxă, Muzeul de Istorie sau Parcul Lazienki, dar şi central vechi al oraşului, refăcut în totalitate după război de către nemţi şi aliaţi, ajutaţi de câteva picturi şi fotografii de epocă.
Mese îmbelşugate
Dacă vrei să iei masa într-unul din restaurantele Varşoviei, cel mai probabil vei începe cu aperitive, precum peştele marinat în sos acrişor, kulebiak, adică o mâncare de ciuperci cu varză, rulouri de file de hering umplute cu murături şi ceapă, ştiucă în aspic sau bine-cunoscuţii cârnaţi polonezi, denumiţi şi kabanos.Vei continua aventura în bucătăria poloneză cu un zrazy, un rulou din carne de vită, umplut cu şuncă, pesmet, ciuperci şi castraveţi. La desert, poţi încerca plăcinta cu brânză, pe care o vei găsi în meniu sub numele de sernik, o szarlotka, adică o tartă cu mere, eklerka, adică eclere, sau makowiec, un chec umplut din plin cu mac.
Un articol realizat de Fadia HÎRŢAN
pentru www.travelmix.ro