Hotelierii romani prefera turisti din tara
Hotelierii de pe litoral nu îşi doresc turişti străini pentru că aceştia nu sunt dispuşi să accepte tarifele pe care le plătesc turiştii români, cerând preţuri cu 30-50% mai mici, dar în schimb le fac „probleme” solicitând servicii de calitate şi angajaţi care să vorbească limbi străine.
„Noi, şi vorbesc despre hotelierii de pe litoral în general, dacă am practica preţurile din Bulgaria sau Grecia, am da faliment. Dacă vorbim doar de litoralul bulgaresc, preţurile lor sunt cu 20-25% mai mici decât la noi”, a declarat agenţiei MEDIAFAX Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) şi proprietarul mai multor hoteluri de pe litoral, care cumulează aproape 1.500 de camere.
El susţine că hotelierii români de pe litoral nu pot scădea tarifele la nivelul celor din Bulgaria, unde TVA este 9% (faţă de 24% în România), iar taxele şi impozitele sunt mult mai mici şi mult mai puţine.
Murad spune că turiştii străini care au de ales între Bulgaria şi România preferă prima destinaţie, ţinând cont de preţul mai mic. El a adăugat că din cauza imaginii proaste pe care o are România în străinătate, turoperatorii străini cer tarife cât mai mici.
De multe ori, relaţia cu turoperatorii străini nu este agreată de hotelierii români de pe litoral, spune la rândul ei şi Lucia Morariu, fost secretar de stat în Ministerul Turismului.”Tarifele pe care le solicită turoperatorii străini sunt foarte mici. Preţurile pe care le plătesc românii în iulie şi august pe litoralul românesc le acoperă hotelierilor costurile pentru tot sezonul”, a afirmat Morariu.
Corina Martin, preşedintele ANAT şi al Asociaţiei Litoral-Delta Dunării, crede că prezenţa în număr mare a turiştilor străini în staţiunile româneşti de la Marea Neagră este o ţintă îndepărtată.
Ea a povestit că la Târgul de Turism al României, încheiat recent, chiar şi agenţiile de turism din Republica Moldova, prezente în premieră la un astfel de eveniment în România, s-au plâns de diferenţa dintre tarifele de pe litoralul românesc, pe care încearcă să vândă pachete din acest an, şi cel bulgăresc, unde trimit anual circa 40.000 de turişti.
Chiar dacă hotelierii văd doar avantaje în preferinţa lor pentru turiştii români, există şi un punct slab: numărul acestora se va diminua în timp, de la an la an, chiar şi doar pentru motivul că populaţia este în scădere.
După cum susţin reprezentanţii autorităţilor, turismul românesc a ieşit din criză, chiar dacă încasările de pe urma celor aproximativ 25.000 de turişti străini care au mers anul trecut pe litoral nu au depăşit 15 milioane de euro. În schimb, în plină recesiune, Grecia a reuşit anul trecut să încaseze din turism peste 10 miliarde de euro, cu peste 9% mai mult decât în anul precedent.
Sursa: money.ro