Iarna in Delta Dunarii
Numai cei curajosi pot trai o experienta deosebita, o vacanta de iarna in Delta Dunarii. Foarte multi oameni se intreaba: De ce sa venim in Delta Dunarii iarna? Ce putem vedea? Ei bine…iarna puteti vedea in jur de 100 de specii de pasari pe care nu le puteti vedea vara. Puteti vedea o lume a apelor incremenita in inghet sau dezvaluinduse misterios din ceata, pas cu pas.
Iarna in Delta este vremea gastelor si a ratelor, este vremea rapitoarelor mari ce urmaresc stolurile de rate si gaste, este vremea bulgarasilor de puf, pitigoii codati si a multor alte pasari. Nu toti pelicanii pleaca in Africa, o buna parte din pelicanii creti raman aici iar iarna este perioada cea mai buna in care pot fi observati.
Tot in aceasta perioada putem vedea vidre ce ies de sub gheata cu pesti in gura, enoti in blana de iarna, sacali furisandu-se, caprioare si mistreti, pisica salbatica si multe altele.
Atentie insa…pentru o excursie in Delta Dunarii in aceasta perioada trebuie sa aveti un echipament adecvat. Nu puteti veni in pantofi de oras sau pulovere subtiri. Mersul cu barca este foarte diferit de mersul cu masina, barca este deshisa, este o zona rece, cu vanturi uneori puternice iar deplasarea barcii face ca totul sa se simta mult mai acut.
Aveti nevoie de un echipament echivalent cu cel de ski: pantaloni si geaca impermeabile si rezistente la frig, foarte calduroase, ghete sau cizme in care sa aveti neaparat ciorapi foarte grosi si suficient loc pentru a realiza un strat de aer intre picior si incaltaminte, nu folositi incaltaminte care va sta fixa pe picior.
Pe cap este obligatoriu sa aveti o caciula groasa, eventual cu clape pentru urechi.
Nu trebuie sa uitati ceva hidratant, apa sau ceai tinute intr-un termos, sa nu inghete. Bauturile alcoolice sunt foarte NErecomandate, mai ales cat sunteti pe apa, accidentele nu sunt de dorit in aceasta perioada.
In Delta iarna..puteti face excursii cu barca sau sa va deplasati pe jos pe zonele de grinduri sau diguri (Padurea Letea este fascinanta iarna, cand copacii sunt albi de chiciura iar caii sapa in pamantul inghetat dupa radacini). Nu este recomandat saa mergeti pe gheata sau sa patinati, gheata nu are aceasi grosime peste tot, puteti intra pe firul apei, cel care ingheata cel mai grei iar acolo gheata poate fi foarte subtire.
Sursa: http://www.descoperadeltadunarii.ro