Articole

Iasi si ale sale sapte coline II

In articolul precedent va povesteam despre unele dintre cele mai cunoscute obiective turistice ale Iasilor: Palatul Culturii, Casa Dosoftei, Muzeul Unirii, Bojdeuca lui Creanga si altele. Astazi vom vorbi despre obiectivele turistice naturale, dar si culturale, ale orasului, precum prima Gradina Botanica din tara, Parcul Copou si Muzeul Literaturii Romane, care, in orasul scriitorilor, va va purta pasii pe cele mai intortocheate stradute.
Gradina Botanica “Anastasie Fatu” se gaseste, astazi, pe Dealul Copou si se intinde pe o suprafata de peste 100 de hectare. A fost prima gradina botanica din Romania, infiintata de Anastasie Fatu in 1856, cu un istoric zbuciumat si mutari repetate ale locatiei si speciilor de plante. Gradina este extrem de frumoasa, cu multiple specii de plante, alei largi, dar si intortocheate si romantice. Amplasarea sa pe deal ii confera avantajul unui relief diversificat, iar o plimbare aici se va transforma intr-o descoperire inedita, careia trebuie sa-i rezervati cate ore bune. Gradina Botanica din Iasi ofera, de asemenea, oportunitatea nevazatorilor de a descoperi o varietate de specii de plante, in cadrul sectiei speciale in care vizitatorii pot atinge frunzele si pot citi in alfabet braille descrierile florilor. Mai multe detalii despre gradina gasiti pe site-ul oficial.
Parcul Copou sau Gradina Copou este cel mai vechi parc din Iasi, lucrarile de amenajare incepand in anul 1833. Parcul de pe Dealul Copou adaposteste Obeliscul cu Lei, un monument ridicat in primii ani de existenta a parcului, busturile lui Mihai Eminescu, Ion Creanga, a Veronicai Micle si ale altor scriitori celebri, Teiul lui Eminescu si Muzeul “Mihai Eminescu”. Teiul lui Eminescu este un arbore batran de peste 100 de ani, care infloreste in fiecare primavara si sta marturie iubirii dintre Mihai Eminescu si Veronica Micle. Daca ajungeti la Iasi, lasati-va purtati de aleile parcului si descoperiti Muzeul “Mihai Eminescu”. In cele trei sali ale muzeului veti putea admira colectia de carte, ce cuprinde editii vechi ale creatiei eminesciene, studii monografice privind viata poetului si traduceri ale poeziei lui Eminescu în limbii straine dar si o colectie de fotografie si expozitii temporare.
Casa “Vasile Pogor” este unul din sediile Muzeului Literaturii Romane din Iasi, care gazduieste lucrari si colectii de literatura din perioada marilor clasici ai Societatii Literare “Junimea”. Casa, contruita de Vasile Pogor in 1850 a fost locul de intalnire pentru intelectualitatea orasului, apoi sediul Societatii Literare Junimea (1863) si al Revistei “Convorbiri literare” (1867). Cladirea a fost resaurata de curand, adapostind, alaturi de lucrari literare de valoare, piese de mobilier originale, bastonul din lemn de abanos cu maner de argint, al lui Costache Conachi, un pian Steinway & Sons (model 1859), care i-a apartinut lui Duiliu Zamfirescu sau patefonul His Masters Voice, care a apartinut lui G. Ibrăileanu.
Muzeul Literaturii Romane din Iasi mai are in componenta, pe langa Casa Dosoftei, Muzeul “Mihai Eminescu”, Bojdeuca lui Creanga si Casa Pogor: Casa memoriala “George Toparceanu”, Casa memoriala “Mihail Sadoveanu”, Casa memoriala ” Vasile Alecsandri”, Casa memoriala “Constantin Negruzzi”, Muzeul Teatrului, Casa memoriala “Otilia Cazimir”, Casa memoriala “N. Gane” si Casa memoriala “Mihai Codreanu”.
In acest material gasiti si harta turistica a orasului Iasi.
Harta orasului Iasi este sustinuta de Painea Antică Romană Labyrinthum.
Calatorie placuta!
Materialul este realizat de echipa i-Tour (www.i-tour.ro), pentru Travel Mix.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co