Incursiune în Marele Ducat
Luxemburg, numit oficial Marele Ducat de Luxemburg, este situat în Vestul Europei și se învecinează cu Belgia, Germania și Franța. Împreuna cu Belgia și Olanda, Luxemburgul formează Benelux.
Țara are o suprafață de 2.587 kilometri pătrați, iar locuitorii din Luxemburg sunt în majoritate de origine germană și franceză. Populația ducatului este de 500.000 de locuitori, iar cel mai important oraș, capitala Luxemburg, numără puțin peste 80.000 de oameni. Luxembourg-Ville este un adevărat monument istoric ce reflectă o istorie de peste 1.000 de ani. Este situat la confluența râurilor Alzette și Pétrusse și este una dintre cele trei capitale ale Uniunii Europene. Odată, i se spunea „Gibraltarul nordului”.
Luxembourg a fost întemeiat în a doua jumătate a secolului al X-lea, când Siegfried I, Conte de Ardeni, a ridicat aici o fortăreață. În 1354, așezarea a devenit ducat. În 1714, acesta a intrat sub dominația Austriei, condusă de Maria Tereza, aceasta fiind Epoca de Aur a Luxemburgului. De altfel, mult timp, cetatea s-a aflat sub dominația Spaniei și a Austriei.
Punct important pe harta Europei
Astăzi, Luxemburg este un oraș modern și un centru de afaceri european, cu unul dintre cele mai înalte standarde de viață din lume. Găzduiește Parlamentul European, Curtea Europeană de Justiție, peste 200 de organizaţii financiare şi instituţii.
În Sud, se află fortificaţii vechi și case cochete, despărțite de alei labirintice. Este o zonă care a fost inclusă în Patrimoniul Mondial Unesco în anul 1994.
În Luxemburg există multe monumente istorice și culturale care abia așteaptă să fie descoperite: Piața Constituției, Piața Armelor, Teatrul Capucinilor, sunt doar câteva dintre obiectivele turistice de renume.
Simbol al independenței luxemburgheze, Palatul Ducal este una dintre cele mai frumoase realizări arhitectonice ale oraşului. A fost ridicat în 1572, în timpul dominaţiei spaniole și este construit în stil renascentist, cu influenţe maure. Acesta poate fi vizitat contra unei taxe de 7 euro. Uneori, steagul Luxemburgului flutură deasupra sa, ceea ce înseamnă că în incinta palatului se află conducătorul statului, Marele Duce Henric.
Nordul și Sudul Luxemburgului sunt legate de poduri, atât de multe, încât unii susţin chiar că în Luxemburg există mai multe poduri decât în Veneţia. În acest ducat, sunt vorbite trei limbi: franceza, germana și luxemburgheza, care este, totodată, și cea oficială.
Luxemburgul este singurul oraş ce a fost desemnat Capitală Europeană a Culturii de două ori, în 1995 şi în 2007.