Incursiune în timp, într-o excursie la Kiev

Ai început, de când a debutat anul, să-ţi faci planuri pentru viitorul concediu. Vrei să te relaxezi, să te deconectezi de la problemele cotidiene, să asculţi marea sau, poate, să priveşti piscul vreunui munte. Te-ai uitat peste tot după oferte de turism pentru tot felul de destinaţii turistice, fie ele exotice, orientate spre vestul continentului bătrân sau în ţară. Probabil nu ţi-a trecut prin gând să descoperi zone mai puţin explorate, aproape uitate de agenţiile de turism. Poate ai uitat de Ucraina, unul din cele 15 state ale fostului URSS, care te va fascina cu obiectivele şi ofertele foarte avantajoase. O excursie în acest loc îţi va pune amprenta în albumul tău de amintiri din vacanţă. Capitala acestei ţări, Kievul, se mândreşte cu unul din cele mai vechi lăcaşuri de cult bisericesc din spaţiul până mai ieri sovietic. Deşi a stat în umbra strălucitorului oraş Praga, din ce în ce mai mulţi turişti au ales Kievul ca destinaţie de vacanţă. Vei fi impresionat de acest loc cum rar mai poţi găsi în alt colţ al planetei. În pofida faptului că au trecut destul de mulţi ani de la căderea imperiului sovietic, Kievul mai păstrează şi astăzi amprenta trecutului. Numărând peste un milion de locuitori, oraşul şi-a dezvoltat o latură cosmopolită, care, culmea, se împleteşte de minune cu aerul vechi emanat de clădirile vechi şi o parte a populaţiei, care se încăpăţânează să accepte prezentul. Te poţi bucura acolo de parcuri frumoase, cum nicăieri în Europa nu mai găseşti, de bulevarde largi şi o infrastructură de invidiat.
Cum ajungi la Kiev
Dacă preferi să călătoreşti cu avionul, trebuie să ştii că nu ai o cursă directă care să te ducă până în inima Ucrainei. Poţi zbura de la Praga sau Frankfurt, dar la fel de bine poţi ajunge acolo cu maşina. Fii foarte atent, însă, la “piraţii” taxiurilor, pe care îi întâlneşti şi în Bucureşti, car te pot “uşura” de 200 de dolari până în central oraşului, adică pentru o distanţă pe care o parcurgi în aproximativ 25 de minute, în funcţie de trafic.
Ce poţi vizita
În fiecare weekend te vei putea distra la unul din concertele sau spectacolele care au loc în Piaţa Independenţei, un loc ce seamănă foarte bine cu Lipscanii capitalei. Circulaţia se închide în fiecare sfârşit de săptămână, iar locul devine ideal pentru promenadă. Tot acolo vei găsi tot felul de tarabe cu obiecte care amintesc de istoria Ucrainei, dar şi… băuturi alcoolice. Băştinaşii consumă, în egală măsură femei şi bărbaţi, fără frică alcool la vedere. Mai mult decât atât, după ce isprăvesc consumaţia, ucrainienii lasă sticlele exact unde au băut ultima picătură din recipient.
Supranumit şi “patria creştinismului”, Kievul este aşezat pe malurile Niprului, al treilea fluviu din lume ca lungime şi debit, după Volga şi Dunăre. Capitala Ucrainei te va surprinde cu cele mai vechi catedrale din lume, unele fiind ridicate încă din secolul XI. Catedrala Sfântului Arhanghel Mihail, despre care se spune că este ocrotitorul oraşului, şi Catedrala Sfintei Sofia sunt doar două dintre lăcaşurile care merită vizitate. Aceasta din urmă a fost deteriorată şi reparată de-a lungul anilor, iar astăzi este un adevărat cocktail de stiluri arhitecturale din nouă secole diferite. Un aspect cu adevărat impresionant este acela că sute de piese de graffiti legate de evenimente politice şi istorice stau şi astăzi pe pereţii catedralei. Un alt obiectiv pe care nu ar trebui să îl ratezi este Mănăstirea Peşterilor, o piesă de istorie datând din anul 1051.
Un articol realizat de Fadia HÎRŢAN
pentru www.travelmix.ro