Iubitorii de relaxare în sânul naturii, au ales în acest weekend Lacul Iezerul Mare
Sâmbătă, 23 iunie, a avut loc festivalul „Ziua Lacului Iezerul Mare”, proiect finanţat din fonduri europene, care a avut ca obiectiv, acela de a promova poveştile şi frumuseţile zonei în care se află Lacul Iezerul Mare, către cât mai mulţi turişti.
„Este doar prima ediţie a acestui tip de eveniment, sperăm să ne vedem la următorul, în anul care vine, în număr la fel de mare. Ne bucurăm să vedem că oamenii au răspuns afirmativ invitaţiei noastre şi au spus „Da!” ideii de promovare a acestor locuri.” – a declarat Constantin Munteanu, Manager Proiect, Asociaţia Eco Hangu.
Evenimentul a început la ora 11:00, în zona Sub baraj din Gura Rîului iar iubitorii de relaxare în sânul naturii care si-au dorit să stea pe malul apei şi să respire în acelaşi timp aer de munte, au avut prilejul de a se înfrupta din bucatele tradiţionale şi de a se familiariza cu muzica şi dansul popular din zonă, în cadrului unui minunat program realizat de Silvia Macrea.
„Noi ne bucurăm de fiecare dată de oaspeţi, mai ales când este vorba despre un eveniment care promovează locurile şi oamenii din Marginimea Sibiului. De aceea, invitaţia noastră este să veniţi şi să ne cunoaşteţi oamenii şi locurile, aici, la Gura Rîului.” – a declarat Gheorghe Calin – Primar, localitatea Gura Rîului.
Ilie Medrea, Camelia Cozma Stoita, Traian Stoita şi Ansamblul “Bujorul de munte” din Gura Rîului, au îmbiat toţi musafirii să între în atmosfera locului, atât de încărcat de tradiţii, legendă şi istorie.
Participanţii la festival au avut parte de multe surprize pregătite de organizatori, jocuri şi concursuri cu tradiţie în zonă, au ascultat poveşti şi legende despre Mărginimea Sibiului şi despre lacul în numele căruia a fost mare sărbătoare. Cu mic cu mare, toţi au fost prinşi în competiţii, pe care organizatorii le-au pregătit atent şi care i-au amuzat nespus pe participanţi, dar şi pe cei care au stat pe margine, facând cu aplomb galerie.
Dintre concursurile pentru adulţi amintim crăpatul lemnelor, un concurs foarte amuzat care a pus îndemânarea concurenţilor la încercare.
Copiii îndrumaţi de profesorul Dumitru Campean şi-au testat abilităţile în pictură la atelierul de pictură icoane pe sticlă.
Îmbrăcat în costum popular, Dumitru Campean – iniţiatorul mai multor festivaluri şi produse turistice menite să valorifice tradiţia neamului românesc, a făcut pe scenă, o prezentare a mesteşugurilor şi a tradiţiilor locale.
Ioana Călin, soţia primarului, alături de Călin Gheorghe au prezentat portul popular din zonă, precum şi principalele mâncăruri tradiţionale, care s-au gătit la eveniment, dintre care amintim, cocoloşul cu branză şi tocana.
Concurenţii şi-au primit premiile într-o atmosferă de voioşie, înoculată pe tot parcursul zilei de Bogdan Nicolai – realizatorul matinalului Alarma de la Pro FM, un iubitor al frumosului şi al turismului montan.
Înainte a plouat torenţial, însă acest lucru nu a împiedicat mulţimea să se adune în faţa scenei pentru un concert extraordinar susţinut de Direcţia 5.
“Foarte frumos concertul de la Iezer! Şi ploaia s-a oprit până la urmă lăsând loc soarelui! Mulţumim şi vă mai aşteptăm cu mult drag, pe pagina de facebook!” – Direcţia 5
De la 20:45, pe aceeaşi scenă a urcat trupa Compact care a cântat o oră jumatate şi a oferit 3 bisuri la cererea publicului numeros. Au venit foarte mulţi oameni din Sibiu, Făgăraş şi localităţi din zona apropiată acestui colţ de Rai să o asculte şi au cântat alături de ea fiecare melodie.
“Stiam ca locul e renumit prin frumuseţea sa, dar realitatea a întrecut orice închipuire. După o ploaie torenţială vremea a redevenit frumoasă iar noi le-am oferit celor de acolo un concert bestial… Dovadă au fost cele trei bis-uri cu care publicul prezent ne-a onorat…” – a scris Paul pe pagina de facebook.
Primăria din Gura Rîului şi Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Gurii Rîului s-au implicat foarte mult şi au dat dovadă de o mare deschidere faţă de acest proiect, pe care îl doresc continuat pe o perioadă cât mai lungă.
Organizatorul evenimentului a fost Asociaţia Eco-Hangu, iar proiectul a fost finanţat prin Regio – Program Operaţional Regional 2007-2013, axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, 53 – Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică.