Jazz şi Poezie la Palatul Mogoşoaia
Bucureştenii sunt invitati duminică, 28 august, la ora 18,00 la o rememorare a celor 150 de evenimente expoziţionale care s-au derulat la Palatul Brâncoveanu de la Mogoşoaia după deschiderea Muzeului Tradiţiei Aulice. Vernisajul expoziţiei care cuprinde 60 dintre artiştii invitaţi în deceniul 2001-2011 va fi oficiat de domnul Dan Hăulică.
La ora 19,00 iubitorii muzicii de calitate sunt asteptati la ultimul spectacol al stagiunii de Jazz şi Poezie de la Palatul Mogoşoaia, protagonişti: Mircea Tiberian, Ion Bogdan Ştefanescu şi poetul Eugen Suciu care va citi din cartea sa recent reeditată, Bucuria anonimatului.
Un deceniu de explorări în arta românească, prin expoziţii remarcabile s-a împlinit, nu demult, la Palatul Brâncovenesc din Mogoşoaia, redefinit în anul 2001 ca Muzeu al Tradiţiei Aulice graţie donaţiei Liana şi Dan Nasta. 2001-2011 este deceniul în care au fost organizate aproape 150 de expoziţii de artă contemporană, ateliere de desen şi pictură pentru publicul tânăr, mai mult de 100 rezidenţe artistice şi de traducere, experimente în dans, arte ceramice, textile, arheologie, video şi fotografie, concerte de cameră şi stagiuni muzicale. Mogoşoaia a fost locul în care bucureştenii s-au putut întâlni cu operele unor maeştri şi discipoli remarcabili, artişti deplin consacraţi sau debutanţi ai ultimelor decenii, activi la Bucureşti, Bacău, Cluj sau Timişoara, ori la Paris, Dusseldorf. Curatorii expoziţiilor au fost, de-a lungul anilor, criticii Maria Magdalena Crişan, Aurelia Mocanu, Dan Hăulică, Adrian Guţă, Erwin Kessler, Pavel Şuşară, Mihai Plămădeală, Olivia Niţiş.
Un bilanţ al acestui deceniu este dedicat artelor vizuale şi readuce pe simeze 60 dintre cele mai remarcabile prezenţe artistice româneşti care au onorat şi îmbogăţit spaţiile palatului brâncovenesc. Expoziţia va fi prezentată de domnul Dan Hăulică, preşedinte de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Artă, cel care a fost cu competenţă şi generozitate alături de donatori şi de programele palatului brâncovenilor încă de la inaugurarea muzeului.
SONARTE – Chipurile sonatei
Concertele Hristu prezinta sambata, 27 august orele 17,00 in Sala Scoartelor de la Palatul Brancovenesc din Mogosoaia al treilea volet al tripticului sonor „Vara la ţară”, ce i-a călăuzit pe iubitorii muzicii de calitate din Capitală prin toridele weekend-uri de august, oferindu-le un respiro elevat în răcoroasele saloane şi grădini ale fostei reşedinţe princiare a familiilor Brâncoveanu şi Bibescu.
Cel din urmă concert al ciclului „Vara la ţară” este sugestiv intitulat SONARTE – Chipurile sonatei şi cuprinde trei compoziţii pentru pian semnate Mozart, Chopin şi Skriabin, oferite publicului în versiunea „Georgiana Fodor, 2011”.
In deschidere – Antonio Gavrilă (pian), câştigătorul Premiului I la Concursul Pro Piano, ediţia 2011.
Vacanţă în parc
În zilele de 27 şi 28 august, Palatul Mogoşoaia propune copiilor o Vacanţă în parc, cu spectacole gratuite de teatru de păpuşi şi invitaţii la ateliere de creaţie.
În cadrul atelierului de creaţie este invitată Raluca Ghideanu, artist plastic, care îi va încuraja pe copii să experimenteze diverse tehnici artistice.
Pentru teatrul de păpuşi a fost invitată trupa Muşchetarii, prin intermediul căreia copiii vor pătrunde în lumea fascinantă a poveştilor în care se vor întâlni personaje favorite din universul animalelor, cu prinţi şi prinţese.
Programul trupei Muşchetarii, din această săptămână va cuprinde următorul repertoriu: Elefănţelul curios şi Ograda muzicală.