Lufthansa introduce combustibil bio pe zborurile regulate

O aeronavă Airbus A321, cu numărul de înregistrare D-AIDG, va opera patru zboruri zilnice pe ruta Hamburg-Frankfurt-Hamburg, unul dintre motoare utilizând un mix de combustibil obişnuit şi kerosen biosintetic. Acest tip de biocombustibil pentru motoare de avion a fost aprobat de Societatea Americană pentru Testarea Materialelor (ASTM).
Pe durata perioadei de probă, utilizarea biocombustibilului va reduce emisiile de CO2 cu 1.500 de tone. Proprietăţile bio-kerosenului sunt similare kerosenului obisnuit, făcând astfel posibilă folosirea acestui nou combustibil pe toate tipurile de aeronave, fără a necesita modificarea motoarelor sau a componentelor tehnice ale avionului.
„În contextul în care transportul aerian reprezintă unicul mijloc de transport care va funcţiona în viitor pe baza combustibililor lichizi, industria aviatică şi comunitatea de cercetare trebuie să aibă în vedere dezvoltarea şi testarea unor alternative în acest sens. Resursele de materii prime sunt finite”, a precizat Christoph Franz, preşedinte şi CEO Lufthansa Group.
Scopul principal al acestei perioade lungi de testări este de a analiza efectele biocombustibilului asupra rezistenţei şi funcţionării motoarelor de avion.
Kerosenul biosintetic folosit de compania germană este derivat din biomasa pură (prin procesul de tranformare a biomasei în combustibil lichid) şi conţine substanţe extrase din arborele de jatropha, plantă camelină şi grăsimi animale.
Combustibilul utilizat de Lufthansa este produs de Neste Oil, o companie petrolieră din Finlanda, cu o experienţă semnificativă în producerea de biocombustibil.
Lufthansa estimează că valoarea totală a costurilor pentru derularea proiectului Bio-Combustibil se ridică la aproximativ 6,6 milioane euro. Ministerul German al Economiei şi Tehnologiei a acordat 2,5 milioane de euro pentru finanţarea acestui proiect, care face parte dintr-un program mai amplu, denumit FAIR (Future Aircraft Research), program ce include, alături de analiza compatibilităţii biocombustibililor, şi cercetări în propulsie şi tehnologii aeronautice sau proiecte de cercetare a combustibililor alternativi, precum gazul natural lichefiat (GNL).
Utilizarea kerosenului biosintetic este unul dintre cele patru elemente de bază ale strategiei dedicate protejării mediului prin care compania Lufthansa urmăreşte reducerea emisiilor de CO2 pe segmentul transportului aerian.
În prezent, flota Lufthansa generează un consum mediu de 4.2 litri la 100 de pasageri / kilometru.
sursa: wall-street.ro