Articole

Madame Tussauds – o istorie sculptată în ceară – GALERIE FOTO

Madame Tussauds – o istorie sculptată în ceară – GALERIE FOTO

Una din cele mai populare destinaţii turistice din lume, Londra te aşteaptă să-ţi ofere cea mai fascinantă vacanţă în care ai fost până acum, indiferent de bugetul de care dispui pentru concediu. Deşi este renumită ca fiind unul din cele mai scumpe oraşe din lume, Londra este un loc cosmopolit, în care se vorbesc peste 300 de limbi. Un adevărat magnet pentru artişti, actori sau designeri renumiţi, capitala Marii Britanii reprezintă un centru financiar mondial important. Un oraş care stabileşte, fără doar şi poate, tendinţele în artă, arhitectură, modă, design şi tehnologie, Londra este astăzi şi una din capitalele culinare ale lumii. De la o simplă trecătoare romană, ce reprezenta la începuturile sale, oraşul a evoluat enorm, devenind una din cele mai importante urbe din lume. Cuvintele la superlativ la adresa Londrei sunt de prisos, mai bine urcă-te într-un avion şi începe să guşti din farmecul britanic!

Dacă ai visat dintotdeauna să îţi întâlneşti starul rock preferat, dar încă nu ai reuşit să ajungi la vreun concert al acestuia, sau dacă pur şi simplu ai vrea să stai măcar pentru o zi pe platourile de filmare de la Hollywood, însă nu ai bani de avion până acolo, te poţi fotografia cu toate personalităţile care au marcat lumea modei, a muzicii, a artei sau a cinematografiei la Madame Tussauds, în Londra. Muzeul de ceară din capitala britanică este cel mai mare şi cel mai important din lume şi unul din cele mai vizitate obiective turistice din întreaga lume. Singurul loc din lume unde îţi poţi întâlni idolii, muzeul poate fi vizitat pentru suma de 25 lire, echivalentul a aproximativ 45 de euro. Curios este faptul că au existat şi personalităţi care au refuzat ca figurinele create după asemănarea lor să fie expuse în celebrul muzeu. Este şi cazul lui Aamir Khan, singurul actor care nu a acceptat oferta din partea reprezentanţilor Madame Tussauds. Cea mai tânără persoană imortalizată la Londra este Shiloh Pitt, care avea doar două luni când i-a fost creată o copie din ceară, până atunci recordul aparţinându-I lui Bill Kaulitz, de la Tokio Hotel, în vârstă de 18 ani la momentul creării figurinei.

Povestea incredibilului muzeu

Deşi are filiale în marile oraşe ale lumii, muzeul din Londra este cel mai impresionant. A fost deschis pentru prima dată de Marie Tussaud, pe numele ei adevărat Anna Maria Grosholtz, o sculptoriţă în ceară născută la Strasbourg, în Franţa. Marie a deprins talentul modelării cerii de la Dr. Philippe Curtius, un medic priceput al acestui tip de artă. În anul 1765, Tussaud a realizat, la numai patru ani, prima figurină de ceară, reprezentând-o pe Marie-Jeanne du Barry, amanta lui Ludovic al XV-lea, aceasta fiind cea mai veche piesă expusă la muzeul din capitala britanică. Prima expoziţie a figurilor de ceară ale lui Marie Tussaud a avut loc în 1770, care s-a mutat şase ani mai târziu la Palatul Regal de la Paris. Sculptoriţa a continuat cu reprezentările lui Voltaire, Jean-Jacques Rousseau şi Benjamin Franklin, modelând din ceară şi multe din victimele Revoluţiei Franceze, căutându-le capetele decapitate prin mormanele de cadavre ale cetăţenilor executaţi, pentru a crea măşti. Tussaud a moştenit, se pare, figurinele de ceară lăsate de medicul care i-a arătat tainele acestei arte, pe care femeia le-a expus prin toată Europa. Într-un final, nemaiputând să se întoarcă în Franţa, din cauza războiului franco-britanic, Marie s-a stabilit în Marea Britanie, unde s-a căsătorit cu Francois Tussaud, care i-a dat un nou nume de scenă – Madame Tussaud. Galeria iniţială e muzeului număra aproape patru sute de figurine, multe dintre acestea fiind distruse în incendiul din 1925 şi în timpul bombardamentelor germane din 1941. Sculptoriţa a murit în somn, pe 15 aprilie 1850.

Criminali celebri, alături de vedete de film şi sportive consacraţi

Încorporând, de curând, London Planetarium, în aripa vestică, muzeul figurilor de ceară din Londra este o atracţie turistică de excepţie a Londrei, extinzându-se în oraşe importante ale lumii, precum Amsterdam, Bangkok, Berlin, Dubai, Las Vegas, New York, Hong Kong, Shanghai, Washington sau Hollywood. Vedete din film, stele ale sportului, feţe istorice sau regale, dar şi criminali celebri, toate personalităţile cu impact asupra societăţii care şi-au pus amprenta de-a lungul a trei secole locuiesc sub acelaşi acoperiş – Muzeul Figurilor de Ceară Madame Tussauds din Londra.

Un articol realizat de Fadia HÎRŢAN

pentru www.travelmix.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co