Articole

Mărturiile credinței noastre din Oltenia, Muntenia, Transilvania, Moldova și Basarabia, în creația graficianului elvețian Anton Kaindl

Mărturiile credinței noastre din Oltenia, Muntenia, Transilvania, Moldova și Basarabia, în creația graficianului elvețian Anton Kaindl

Vernisaj: joi, 25 aprilie 2013, ora 12.00
Perioada de expunere: 25 aprilie – 25 mai 2013
Locatie: Sala „Gheorghe Focsa” a MNS DG
Curatorul expozitiei: dr. Sebastian Duicu, Cercetator I, MNS DG
Program de vizitare: de miercuri pâna duminica, între orele 11.00-19.00.
Albumul-catalog al expozitiei se afla spre vânzare la Galeria de Arta Populara – magazinul MNS DG, începând cu data de 25 aprilie 2013.
Identificarea unei mape a autorului în biblioteca Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” a impus continuarea prezentarii operei acestui gravor al curtii regale a Regelui Ferdinand si a Reginei Maria, din toate zonele istorice ale României Mari, Anton Kaindl, dar de data aceasta având ca reper motivant proiectul MNS DG Biserica – centrul spiritual al satului românesc, astfel, continuând o cercetare asupra operei lui prezentata în 2008.
Pentru o reprezentare cât mai completa si datorita colaborarii la un nivel superlativ cu Biblioteca Academiei Române, si de aceasta data, am demarat acest proiect atât de apreciat în exprimarile anterioare si atât de benefic pentru multe domenii de activitate dintre care amintim etnografia, arhitectura, istoria artei, teologia etc.
Nu puteam sa prezentam aceasta expozitie fara a-l înfatisa pe însusi creatorul, al carui autoportret – gravura, însotit de un portret realizat de pictorul Mircea Olarian nu ne-ar fi fost puse la dispozitie cu colegialitate, profesionalism si amabilitate de Muzeul de Arta, Palatul „Jean Mihail” din Craiova.
Fondul expozitional constituit în acest an, asa cum am mentionat anterior, si cum rezulta si din titlu, pe care l-am dorit sugestiv si explicativ, înglobeaza un numar de 101 piese, provenite din 5 regiuni ale României Mari: Oltenia, Muntenia, Moldova, Transilvania si Basarabia.
Reprezentativitatea pentru fiecare zona în parte am încercat sa fie una echilibrata, dar totusi a trebuit sa tinem cont de numarul impresionant de manastiri prezente în Moldova, Oltenia si Muntenia, toate având, la un anumit timp al istoriei, capitole – daca luam în consideratie si Valahia Mica, condusa de loctiitor domnesc, banul – si „scaune vladicesti”. Repartitia pe zone o putem prezenta astfel: Bucuresti – 12; Muntenia – 22; Oltenia – 11; Moldova – 28; Basarabia – 13 si Transilvania – 15. În aceste lucrari sunt cuprinse atât asezaminte de cult ortodox, cât si catolic.
Mai multe detalii:
Biroul de relatii publice
Telefon: 021.317.91.03/178, 143

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co