Memorialul Ipotesti
Pe 15 ianuarie 2012 s-au implinit 162 de ani de la nasterea celui mai mare poet national al Romaniei. Casa memoriala Mihai Eminescu, din satul Ipotesti, poate fi vizitata zilnic de oricine doreste sa afle unde s-a nascut si a copilarit cel ce urma sa devina luceafarul poeziei romanesti.
La 162 de ani de la nasterea lui Eminescu, casa memoriala isi asteapta musafirii cu dragoste. Memorialul Ipotesti cuprinde Casa memoriala „Mihai Eminescu”, bisericuta familiei, biserica comemorativa „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril”, muzeul memorial „Mihai Eminescu” si Biblioteca Nationala de Poezie, care contine circa 17.000 de volume.
Casa din Ipotesti a fost cumparata de damilia caminarului Gheorghe Eminovici in anul in care s-a nascut marele poet. Imobilul avea trei camere: salonul familiei, camera pentru parinti si camera fetelor. Accesul in casa se facea prin pridvorul de lemn, dar si pe usa de serviciu, din spatele casei, pe unde se putea ajunge la grajduri, cotete, hambare, dar si la corpul secundar al gospodariei.
Prezenta Eminovicestilor la Ipotesti era o intamplare, pentru ca nici Gheorghe Eminovici, nici sotia sa, Raluca, nu erau din partea locului. Ei au locuit pe aceste meleaguri pana in 1878, cand tatal lui Eminescu, inglodat in datorii, hotareste sa vanda casa.
Nemaifiind locuita, casa din Ipotesti ajunge in anul 1924 o ruina. Pe acelasi loc, zece ani mai tarziu, aceasta este reconstruita, fiind inaugurat, astfel, si primul muzeu dedicat poetului, in anul 1940.
Pentru ca nu a respectat constructia originalului, constructia a fost din nou daramata si reconstruita apoi in 1979, dupa documente originale, pe veche fundatie a casei familiei Eminovici.
Casa in care a locuit Mihai Eminescu adaposteste in prezent obiecte de mobilier – o parte dintre ele originale, o alta parte provenite din a doua jumatate a secolului al XIX-lea refacand, cat mai fidel posibil, atmosfera de epoca in care marele poet si-a petrecut anii copilariei.
Memorialul Ipotesti poate fi vizitata zilnic, de luni pana duminica, in intervalul orar 9-17 (15 mai – 15 septembrie) si 8-16 (16 septembrie – 14 mai).
Tarifele de vizitare sunt de 1 leu pentru copii, elevi, studenti, militari, pensionari sau persoane cu dizabilitati, 2 lei pentru adulti sau grupuri de adulti, 5 lei pentru fotografiere si 9 lei pentru filmare.
Sursa: http://www.skytrip.ro