Externe

Meteora, fenomen natural

Meteora, fenomen natural

Daca despre icoanele poleite cu aur de la Meteora am vorbit saptamana trecuta, cred ca trebuie sa aratam celor care nu au ajuns in aceasta parte a Greciei cat de frumoasa si mistica este aceasta zona. După  Meteora este cel de al doilea centru monastic ortodox al Greciei, ca mărime şi importanţă. Stâncile cu pereţi abrupţi şi înălţimi ameţitoare, care se înalţă în nord-vestul Tessaliei, constituie unul din cele mai impresionante fenomene ale planetei. Pe vârfurile cele mai greu accesibile, fără vegetaţie, s-a înfiripat viaţa monahală încă din secolul al IX-lea.

Meteora inseamna in limba greaca “suspendat in aer”, descriere inspirata a asezamintelor monahale construite pe varfuri de stanci aproape netede cu inaltimi de pana la 4000m rezultate in urma eroziunii masivilor muntosi ai Olimpului si ai Ossei.

Exista in aceste locuri peste o mie de stanci foarte abrupte si foarte inalte, formate cu saizeci de milioane de ani in urma in asa numita perioada tertiara care, cu manastirile lor seculare in varf, ilustreaza parca simbolic calea dificila, dar frumoasa pe care trebuie sa o urmeze crestinul catre „Preainaltul Domn al boltilor ceresti”. Traseul de la Kalambaka pana la manastiri este fermecator. In dreapta si stanga apar stanci inalte, salbatice. Dupa un parcurs incantator ajungi la Meteora, unul din cele mai frumoase locuri de pe pamant, iar ca fenomen natural, unicul din lume.

Piscurile aflate deasupra oraşului Kalambaka şi satului Kastraki, au fost numite “Meteora”, în secolul al XIV-lea, de către cuviosul Atanasie ctitorul Mănăstirii Marele Meteor. De atunci, au luat fiinţă: 24 de mânăstiri, alături de altele preexistente, numeroase mânăstiri mici, locuri ascetice, chilii, sălaşuri de rugăciune, locuri de sihăstrie, peşteri, împrăştiate pe toate stâncile meteorice. Din pacate, dintre mânăstirile existente în secolul al XIV-lea, multe sunt astăzi în stare de ruină. Insa, cinci dintre ele sunt inca functionale si foarte bine conservate, 4 dintre manastiri fiind de calugari si o manastire locuita de maici. Acestea constituie o puternică atracţie atât pentru pelerini cât şi pentru turiştii din întreaga lume.

Pe platoul celei mai inalte stanci din ansamblul de roci de la Meteora, la altitudinea de 613m se afla Matele Meteor, manastire cu hramul Schimbarea la fata, este superlativul manastirilor din ansamblul Meteora – cea mai frumoasa si cea mai mare dintre manastiri. Celelalte manastiri care pot fi vizitate sunt: Sfanta Treime, Russanou, Sfantul Stefan si Manastirea Varlaam

Pentru valoarea sa creştină, istorică, arhitectonică, artistică şi geografică, Meteora este recunoscută şi ocrotită de UNESCO şi de alte organizaţii internaţionale. Teritoriul Sfintei Meteora a fost proclamat, din octombrie 1995, “loc sfânt, imuabil şi inviolabil”, ceea ce-i asigură protecţia şi-i garantează autenticitatea.

Meteora poate fi vizitata in orice perioada a anului dar cea mai inspirata perioada este din mai pana in octombrie cand vremea este buna si panorama se poate admira in toata splendoarea ei.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co