Articole

Oraşul luminilor, sau “la vie en rose”

Oraşul luminilor, sau “la vie en rose”

Se spune că nici măcar parizienii care locuiesc de zeci de ani în cel mai mare oraş din Franţa nu au reuşit să acopere toate obiectivele turistice, care atrag milioane de vizitatori în fiecare an. Oraşul luminilor, cum este denumit, pe bună dreptate, Parisul, găzduieşte, poate, unul din cel mai mare număr de obiective pentru care merită să îţi petreci o vacanţă, care promite să fie “en rose”. Parisul este, fără îndoială, un oraş pe care nu vei reuşi să-l vizitezi “dintr-un foc”. Atracţiile turistice spectaculoase, într-un număr impresionant, te vor face să te întorci pentru încă o gură de aer franţuzesc. Dacă excursia ta în inima Franţei va dura mai puţin de o săptămână, nu te aştepta să cuprinzi toate obiectivele. Dacă, însă, vrei să guşti din istoria şi cultura poporului francez într-o mini-vacanţă de trei-patru zile, fii sigur că îţi planifici cu exactitate programul de promenadă printre simbolurile Parisului.

Odată ajuns în inima Franţei, vei avea o gamă variată de oferte pentru cazare, de la hosteluri, pentru care va trebui să scoţi din buzunar aproximativ 25 de euro pe noapte, până la hoteluri de lux, care pot ajunge să te coste peste o sută de euro pentru o zi de cazare. După ce apuci să-ţi laşi bagajele în cameră, atârnă-ţi aparatul de fotografiat la gât, ia în mână o hartă a Parisului şi o pereche de pantofi comozi în picioare şi porneşte la vânătoarea de obiective.

Probabil cea mai cunoscută atracţie turistică din lume, care aduce anual în capitala Franţei peste şase milioane de turişti, este Turnul Eiffel. Măsurând mai bine de trei sute de metri, celebrul turn a fost, până la 1930, cea mai înaltă construcţie din lume. În zilele noastre este, fără îndoială, punctul zero al romantismului european, atrăgând milioane de îndrăgostiţi. Bijuteria Parisului stă la dispoziţia turiştilor în fiecare zi a anului. Structurat pe trei nivele, uriaşul de metal poate fi “escaladat” pe scări sau cu liftul. Poţi savura un pahar de şampanie veritabilă într-unul din restaurantele găzduite de turn. Primul nivel al turnului impunător găzduieşte magazine de suveniruri pe gustul tuturor, camera Gustav Eiffel şi platforme de unde turiştii pot privi împrejurimile. Pentru cei pasionaţi de fotografie, al doilea etaj pare să fie locul ideal pentru un reportaj în imagini al Parisului. Oaspeţii se pot bucura de o panoramă de vis la ultimul etaj al construcţiei din oţel. Acesta adăposteşte o reprezentare istorică a biroului lui Gustav Eiffel, precum şi o cameră specială de observare, unde se află panouri cu informaţii despre distanţele până la marile oraşe ale Europei, dar şi despre monumentele din Paris care pot fi identificate de la o înălţime de peste trei sute de metri de pământ. Din vârf, când cerul este senin, turiştii pot vedea până la 80 kilometri, adică până laVersailles. Ca să ajungi la Turnul Eiffel, poţi lua metroul şi autobuzele 42, 69, 72, 82 sau 87.

Dacă vrei să mergi pe urmele lui Quasimodo, celebrul clopotar cocoşat, trebuie neapărat să vezi Catedrala Notre Dame. Considerată o capodoperă a stilului gotic, biserica are o capacitate de şase mii de persoane şi este dominată de trei ferestre spectaculoase. Poţi vedea Parisul de sus şi din această locaţie, dacă te încumeţi să urci cele 387 de trepte, spre partea superioară a turnului. Piaţa din faţa catedralei găzduieşte cripta care adăposteşte muzeul arheologic Notre Dame. Până la splendida construcţie, te poţi urca în metrou sau poţi lua autobuzele 21, 24, 27, 38, 47, 85 şi 96.

Mona Lisa a lui Leonardo da Vinci te aşteaptă în propria cameră din Muzeul Luvru. Unul din cele mai mari muzee de artă din lume, Luvru a fost deschis pentru public încă din anul 1793, pentru a afişa comorile spectaculoase jefuite de la palatele regale. Aglomeraţia de obiecte de artă este împărţită în colecţii egiptene, romane, greceşti şi antichităţi dinAsia, sculptură, pictură şi desen. Să nu-ţi treacă, însă, prin gând că vei reuşi să vizitezi muzeul într-o singură zi! Poţi încerca un maraton printe obiectele expuse acolo în fiecare zi, mai puţin marţea, între orele 9.00 şi 18.00, iar miercurea şi vinerea, până la ora 22.00, în afară de zilele de sărbătoare.

Tot în Paris vei găsi şi cel mai mare arc de triumf din lume. Măsurând peste 50 metri înălţime, Arcul de Triumf de l’Etoile este situat în centrul unei stele configurate de 12 căi radiante. În fiecare an, pe 14 iulie, de Ziua Naţională a Franţei, cunoscută şi sub numele de Ziua Bastiliei, o paradă militară începe de la arc, continuând pe celebrul boulevard Champs Elysées.

Ultimul, dar nu cel din urmă obiectiv turistic pe care nu ai cum să nu-l treci pe lista obligatorie de atracţii este Bazilica Sacré-Cœur. Situată în binecunoscutul dealMontmartre, “bazilica inimilor pure” a fost ridicată în memoria victimelor războiului Franco-Prusac, care a avut loc între anii 1870 şi 1871. Să urci cele 234 de trepte până la intrare ar putea fi destul de greu, însă merită efortul, pentru o privelişte superbă asupra Parisului. Ca să ajungi la bazilică, poţi lua metroul până la staţiaAnvers sau te poţi urca într-unul din autobuzele 30, 54, 67, 80 sau 95.

Dacă ajungi în Paris, e pacat să nu faci o întoarcere în lumea copilăriei, pe un tărâm de basm, unde celebrele personaje de desene animate vor fi la fiecare pas. Parcul de distracţii Disneyland Resort este singurul de acest gen din Europa, situat la doar 32 de kilometri de capitala Franţei. Întins pe o suprafaţă de aproape două mii de hectare, parcul tematic cuprinde cinci tărâmuri, adică Frontierland, Adventureland, Fantasyland, Discoveryland şi Main Street/USA, care este centrul de shopping şi informaţii al parcului. Pe lângă acestea,Disneyland găzduieşte şapte hoteluri, un teren de golf, o zonă dedicată vieţii de noapte, precum şi o varietate de restaurante, baruri, cinematografe, teatre şi magazine.

Atracţiile turistice pariziene, care s-ar putea enumera pe pagini întregi, sunt, pe cât de variate, pe atât de interesante. Parisul merită, categoric, vizitat, indiferent de anotimp, pentru că vremea blândă permite o bună desfăşurare a turismului. Vara te poţi bucura de temperaturi între 15 şi 25 de grade Celsius, iarna acestea scăzând rar sub zero grade Celsius.

 

Un articol realizat de Fadia HÎRŢAN

pentru www.travelmix.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co