Articole

Pelerinaj la Lourdes, în inima Pirineilor – GALERIE FOTO

Pelerinaj la Lourdes, în inima Pirineilor – GALERIE FOTO

Într-o comună micuţă din munţii Pirinei, în sud-vestul Franţei, unde, altădată, singurul punct de atracţie erau ruinele unui castel, vei găsi o adevărată oază de linişte şi reculegere spirituală, în Lourdes. Devenit neîncăpător pentru turiştii din întreaga lume, care fac pelerinaje în acest loc sfânt, localitatea franceză este o destinaţie inedită, pentru a-ţi petrece sărbătorile de Paşte. Până în anul 1858, Lourdes nu era mai mult de un orăşel modest, ferit de zgomot şi agitaţie, însă soarta avea să i se schimbe. Bernadette Soubirous, în vârstă de 14 ani, primea atunci binecuvântarea divină, prin apariţia Fecioarei Maria, într-o peşteră. Fetiţa a spus tutoror că s-a întâlnit cu o femeie frumoasă, care s-a prezentat drept Conceptia Imaculata. Fecioara avea să se arate micuţei credincioase încă de 17 ori, după aceea, îndrumând-o de fiecare dată către cele sfinte. Din acel moment, pelerini din toată lumea au venit să se reculeagă în mijlocul locului sfânt. În luna februarie a anului 2008, credincioşii au comemorat 150 de ani de la prima apariţie a Sfintei, la festivalul organizat atunci participând peste 45 mii de pelerini.


Vindecări miraculoase


Deşi Lourdes numără doar 15 mii de locuitori, beneficiază de o capacitate de cazare incredibilă, având cel mai mare număr de hoteluri din întreaga Franţă, după Paris. Devenit o destinaţie preferată de europeni, dar şi de creştini din alte colţuri ale lumii, locul unde şi-a făcut apariţia Fecioara este ales de către turişti din martie, până în octombrie. Se spune că izvorul care iese din grota binecuvântată Grotte de Massabielle are puteri tămăduitorare, din apa căruia toţi cei peste două sute de milioane de credincioşi care au ajuns la Lourdes au băut, din anul 1860 şi până în zilele noastre. Însăşi Biserica Catolică a recunoscut oficial 67 de vindecări miraculoase, după ce oameni suferinzi din toată lumea au trecut pragul peşterii. De-a lungul timpului, mulţi sceptici au încercat să nege acest gen de evenimente, sperând să poată demonstra ştiinţific că vindecările s-au produs pe fondul unor tratamente paralele cu medicamente, însă nu au reuşit, investigatorii schimbându-şi, pe parcurs, părerea. Mulţi dintre credincioşii care ajung în acest loc considerat a fi sfânt sunt dezamăgiţi de mercantilismul dus la extrem, care se practică pe străduţele Lourdes-ului.


Comerţul, principala activitate a băştinaşilor


Francezii din acestă localitate au realizat că se poate trăi foarte bine de pe urma comerţului cu obiecte religioase, însă, din păcate, această preocupare s-a transformat într-o imensă dominaţie a kitsch-ului. Au fost lansate şi replici mai dure cu privire la aspectul comunei franceze, unii susţinând că locul sfânt nu este altceva decât o fabrică de produs bani pentru băştinaşi. Dacă ajungi în cel mai mare loc de pelerinaj pentru Fecioara Maria din lume, trebuie să ajungi să vizitezi Piaţa Peyramale, principala atracţie a orăşelului. La sud-vest de piaţă, vei găsi fosta închisoare Cachot, unde a locuit familia Soubirous, iar la 80 de metri deasupra Lourdes-ului vei vedea castelul care ascunde Muzeul Pirineilor, care oferă o panoramă incredibilă asupra localităţii franceze.

Un articol realizat de FADIA HÎRŢAN
pentru www.travelmix.ro

3 Comments

3 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co