Articole

Santorini, insula născută sub cenuşa vulcanică – GALERIE FOTO

Santorini, insula născută sub cenuşa vulcanică – GALERIE FOTO

Vara îşi ia, încet-încet, rămas bun de la noi. Zilele de concediu s-au cam terminat, iar gândul la vacanţă ne mai hrăneşte, cât de cât, pofta de viaţă. Chiar şi aşa, cu toamna bătând lauşă, putem face planuri pentru următoarea escapadă din cotidian. Dacă ai început să visezi deja la următoarele zile libere, ar fi bine să treci pe lista destinaţiilor de concediu minunatul Santorini. Una din cele mai iubite zece locaţii turistice mondiale, insula grecească promite să îţi deschidă poarta spre o lume plină de peisaje suprarealiste, cu o viaţă de noapte tumultoasă şi obiective turistice de invidiat. Rezultat al celei mai violente erupţii vulcanice din istoria omenirii, de acum 3600 de ani, care ar fi dus la dispariţia Atlantidei, Santorini a devenit faimoasă mai ales pentru incredibilele apusuri de soare, care îţi taie respiraţia. Imaginea caselor albe, aşezate parcă să contrazică legile gravitaţiei pe stâncile abrupte, a acoperişurilor albastre care se asortează perfect cu azurul mării sau piscinele cu forme rotunjite te vor face să te îndrăgosteşti la prima vedere. Nici cei mai pretenţioşi turişti nu vor rămâne imuni la spectacolul grecesc.

 

Călare pe măgăruş

 

Dacă ajungi în Santorini, probabil vei coborî în Athinios, cel mai mare port al insulei, acolo unde vasele de croazieră şi feriboturile debarcă în fiecare zi sute de turişti dornici să cunoască tărâmurile greceşti. Din port te poţi urca într-un autobuz sau poţi opta pentru serviciile unui taxi, ca să te deplasezi de-a lungul insulei, poate chiar să ajungi în oraşul-capitală, Fira. La fel de bine, poţi ajunge acolo optând pentru o mini-excursie cu telecabina. Preţul unui bilet trece cu puţin de 2 euro, iar experienţa este una extrem de plăcută, chiar dacă durează doar trei minute. Vei avea posiblitatea să admiri portul şi marea de sus. Dacă însă eşti adeptul practicilor autohtone,  îţi recomandăm un mijloc de transport cel puţin inedit – măgăruşul! Călătoria haioasă te va costa 5 euro. Cu autobuzul poţi ajunge la piaţa Theotokopoulou, unde vei găsi o mulţime de sedii ale agenţiilor de turism, bănci, farmacii sau magazine. Deşi vei avea la dispoziţie o salbă de buticuri de bijuterii din aur sau chihlimbar lucrate frumos, este bine să ştii că preţul acestora este mai mare decât a celor din Atena. Poţi pleca de aici cu o amintire plăcută, fie că alegi să cumperi o sticlă de vin produsă în viile luxuriante de pe insulă, un borcan cu miere de salcâm delicioasă, fistic, ulei de măsline, sau, de ce nu, unul din cele mai apreciate suveniruri, un pachet de cărţi de joc cu imagini erotice ale personajelor din vechea Grecie.

 

Panoramă impresionantă

 

Odată ajuns în Fira, trebuie să treci pe la muzeul Megaro Gyzi, unde vei descoperi o colecţie impresionantă de fotografii cu vulcanul insulei în acţiune sau cu imagini ale localităţii înainte de mare erupţie din 1956. Trece pe lista obiectivelor turistice pe care nu ai voie să le ratezi şi cel mai important sit arheologic, vechiul oraş Thira, unde vei descoperi temple cu mozaicuri frumoase, o agoră, un gimnaziu şi un teatru gresesc, dar şi o colecţie de picturi rupestre din anticul Akrotiri. Muzeul îţi va oferi o panoramă incredibilă asupra mării şi insulelor vecine, fiind aşezat pe o colină stâncoasă. Mergi să admiri şi frescele şi cermaica din perioada minoană, la Muzeul Arheologic, situat vis-a-vis de staţia de telecabine din Fira. Dacă ai plecat în vacanţă cu ceva mai mulţi bani în buzunar, merită să cheltuieşti câţiva într-una din terasele de pe stânci, acolo unde te aşteaptă o cafea aromată sau un cocktail delicios. Dacă ţi se face foame, poţi merge spre port, unde sunt amplasate mai multe restaurante, taverne sau pizzerii accesibile ca preţ.

 

Distracţie… de noapte

 

Vei avea parte aici de una din cele mai faimoase vieţi de noapte, putând petrece până dimineaţă în cafenele, cluburi sau baruri pană dimineaţă. Cele mai cunoscute le vei găsi în capitala Fira, dar te mai poţi distra şi în oraşele Oia, Kamari sau Perissa. Intră în Art Cafe, Franco’s Kirathir, Koo Club, Renaissance Bar, Full Moon sau Zorba’s. Nu îţi face griji, vei avea la dispoziţie o grămadă de plaje, celebre în toată lumea pentru nisipul lor volcanic, colorat în roşu şi negru, pe care te poţi relaxa la soare. Dacă ajungi în Santorini în oricare alt anotimp decât iarna, te vei putea bucura de priveliştea subacvatică, la bordul unui submarine. Poţi lua lecţii de scufundări sau te poţi lăsa prins de glasul mării, deconectându-te de la realitate.

 

Un articol realizat de Fadia HÎRŢAN

pentru www.travelmix.ro

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co