Articole

Split, giuvaerul Coastei Dalmate

Split, giuvaerul Coastei Dalmate

Dalmația, o regiune cu o lungă istorie de pe coasta Mării Adriatice, este una dintre cele mai populare zone din Croația și, de o bună bucată de timp, foarte frecventată de turiști.

Printre cele mai vizitate orașe de pe coasta dalmată se numără Split, înființat în urmă cu 1.700 de ani de Dioclețian, al 51-lea împărat al Romei. Unul dintre cei mai importanți conducători romani, acesta este cunoscut ca un reformator al sistemului fiscal și legislativ. Pentru că și-a dat seama că imperiul este prea vast pentru a putea fi condus de un singur om, Dioclețian a ales să facă parte dintr-un sistem de guvernare ce implica patru conducători: tetrarhia.
În anul 305, Dioclețian a devenit singurul împărat roman care a abdicat voluntar. S-a retras la Split, unde și-a petrecut ultimii ani din viață, într-o reședință somptuoasă pe care și-o construise și ale cărei ruine pot fi admirate și astăzi, constituind una dintre principalele atracții culturale ale urbei. Mai impunător, chiar, decât cel din Roma, palatul în care s-a retras Dioclețian ca să își petreacă anii senectuții se întinde pe o suprafață de 30.000 de metri pătrați.

A fost doar începutul

Orașul a continuat să se dezvolte după moartea lui Dioclețian, la început în interiorul zidurilor palatului, apoi în afara acestora. În prezent, Split este al doilea oraș ca mărime din Croația, iar locuințele ridicate în urmă cu 1.700 de ani sunt și astăzi locuibile și locuite. Dioclețian a fost unul dintre cei mai aprigi persecutori ai creștinismului. Iată, însă, că templele romane ridicate din ordinul lui în Split au devenit… biserici creștine, așa cum s-a întâmplat cu fostul templu închinat lui Jupiter.
Pentru că Split s-a aflat, pentru o perioadă, sub stăpânirea venețienilor, influența venețiană în arhitectură este vizibilă.
După acest val al istoriei, în 1797, Split a fost condus de casele dominatoare din Austria, apoi din Franța, iar după 1918 a devenit unul dintre orașele Iugoslaviei. După 1920, orașul dalmat intră într-o perioadă de înflorire. În 1941, va fi din nou ocupat, de data aceasta, de trupe italiene. A fost eliberat pentru prima dată în 1943, și definitiv în 1944, după capitularea Italiei.
Cetatea este foarte animată, plină de turiști, magazine și terase. În Split, oamenilor le place să iasă la plimbare și să vadă lumea, dar, mai ales, să fie văzuți, Peristilul, zona centrală a cetății, fiind locul preferat de vizitatori. Dar nu trebuie să ratați Salona Antica (ruinele provinciei romane Dalmatia aflate la intrarea în urbe), Cetatea Klis, Capela Marian, Peninsula Marjan (care constituie un parc național) și Galeria Mestrovic, cu sculpturi de Ivana Mestrovica.
În zilele noastre, palatul lui Dioclețian din Split din Golful Aspalathos – în partea sudică a peninsulei- este locul în care se desfășoară evenimente artistice şi culturale, cum ar fi Serile lui Diocleţian sau Serile de muzică tradiţională. În 1979, Split a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO, atât datorită clădirilor sale construite în stil gotic și baroc, cât și pentru originile sale romane.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co