Staţiunea Slănic Moldova – 210 ani de terapie şi relaxare
România este o ţară plină de obiective turistice unice şi fascinante, care atrag anual milioane de vizitatori. Fie că vorbim despre zona litoralului, fie despre cea montană, ţara noastră nu duce deloc lipsă de atracţii pentru turiştii români şi mai ales pentru cei de peste hotare. De la peşteri nesfârşite la chei şi stânci cu forme deosebite, de la peisaje naturale la oraşe medievale pline de castele şi legende faimoase, România este gata oricând să-şi întâmpine oaspeţii cu locuri şi clipe de neuitat.
La 84 km sud-vest de municipiul Bacău, la o altitudine de 530 metri în masivul Nemira, este amplasată Staţiunea balneoclimaterică Slănic Moldova. Primul izvor de apă minerală din această staţiune a fost descoperit în urmă cu exact 210 ani, aniversare sărbătorită cu mare fast de autorităţile locale. Timp de 5 zile, localnicii şi turiştii sunt invitaţi la o serie de manifestări cultural-artistice şi ştiinţifice.
Staţiunea Slănic Moldova se află pe versantul estic al Carpaţilor Orientali, pe valea pârâului Slănic, într-o depresiune acoperită de păduri de foioase şi conifere. Staţiunea beneficiază de un climat intramontan-depresionar temperat, relaxant şi tonifiant, sedativ-stimulativ, datorită aerului pur, bogat în aerosoli, răşini şi ioni negativi de oxigen.
Distrusă în Primul Râzboi Mondial
Izvoarele de ape minerale au fost descoperite încă din 1801, dar abia în 1840 staţiunea apare pe hartă, sub denumirea de „Feredeiele Slănicului”, iar primele stabilimente balneare au fost construite după 1877. Distrusă aproape complet în timpul Primului Război Mondial, este ulterior refăcută şi modernizată, devenind una din staţiunile balneoclimaterice de importanţă naţională.
Astăzi există peste 20 de izvoare de ape minerale ale căror calităţi terapeutice au fost confirmate de-a lungul timpului de medaliile obţinute la diferite expoziţii internaţionale, desfăşurate în oraşe precum Paris, Frankfurt sau Viena.
„Zilele Slănicului”
Până duminică, 24 iulie, ,,Zilele Slănicului” marchează împlinirea a 210 ani de existenţă a staţiunii, cu simpozioane având ca teme de dezbatere valoarea curativă a izvoarelor, expoziţii de fotografie artistică, spectacole zilnice de muzică populară, muzică folk şi de promenadă.
Pe 23 şi 24 iulie au loc două manifestări devenite tradiţionale în zonă: Festivalul Judeţean de Folclor şi Târgul Meşterilor Populari din judeţulBacău, expoziţie cu vânzare de produse specifice zonelor etnografice băcăuane.
sursa: skytrip.ro