Piata hoteliera din Bucuresti a suferit doua mari schimbari din 2007 pana in prezent. In primul rand, oferta locurilor de cazare aproape s-a dublat, iar tarifele pentru cazare au scazut cu 50%, potrivit unui studiu.
In Bucuresti existau aproximativ 6.500 de camere in regim hotelier, la sfarsitul anului 2007, numar insuficient pentru cererea de pe piata din acea perioada. Atunci, in comparatie cu alte capitale europene, Bucuresti era considerat un oras scump.
De exemplu, un hotel de 3 stele din centru, fara restaurant sau facilitati de tip spa, vindea o camera single la un tarif mediu de 90-100 euro pe noapte, oferind doar cazare si mic dejun. Acelasi hotel vinde in prezent camera cu 45-50 euro pe noapte.
O alta cauza a declinului pietei hoteliere din Bucuresti a fost reprezentata de criza economica. Cererea de pe piata, in special a segmentului corporate, s-a diminuat din cauza reducerilor bugetelor de calatorie, traininguri sau team-buildinguri.
Lipsa de pregatire profesionala a personalului hotelier de la toate nivelurile si-a spus cuvantul in aceasta perioada. Criza a creat o panica uriasa printre investitorii si proprietarii de hoteluri, cei mai multi cu credite la banca.
Realizatorii studiului spun ca aceasta strategie a determinat platformele on-line de rezervari sau wholesalerii sa puna presiune pe hoteluri, solicitand tarife tot mai mici.
Hotelierii au intrat in acest joc periculos, lucru care se reflecta in reducerea cu 50% a tarifului mediu in 2011 fata de 2007.
Potrivit unui studiu realizat anul trecut, Bucurestiul se afla pe locul 17 in topul mondial al satisfactiei clientilor hotelurilor, primele trei pozitii fiind adjudecate de Varsovia, Helsinki si Tokyo.
La ora actuala, Bucurestiul are 219 structuri de, dintre care, 11 hoteluri de 5 stele, 71 de patru stele, 100 de structuri de cazare de 3*, 27 de unitati de 2* si doar sapte unitati de cazare de o stea.
Studiul arata ca anul trecut s-a observat o tendinta spre hotelurile de categorie superioara, de business, ordinea numarului de locuri de cazare fiind 4, 5 si 3 stele. Pe de alta parte, Bucurestiul are o deficienta in privinta structurilor de cazare low budget, pentru tineri.
Sursa: business24.ro