Tările preferate de români pentru călătorii

Sursa: Mediafax
Anul trecut, românii au făcut aproape 4,5 milioane de călătorii în primele zece ţări aflate în topul preferinţelor, respectiv Bulgaria, Ungaria, Italia, Turcia, Austria, Marea Britanie, Grecia, Germania, Franţa şi Croaţia.
Statisticile nu arată clar distribuţia călătoriilor, pentru nu toţi au plecat pentru turism, ci şi pentru afaceri, vizite la prieteni sau rude, cumpărături sau chiar pentru consultaţii medicale.
Bulgaria a devenit în ultimii ani destinaţia preferată de călătorii a turiştilor români, atraşi în special de litoralul Mării Negre. Mai nou, şi preţurile accesibile din staţiunile montane bulgăreşti, dar şi calitatea serviciilor încep să atragă români.
Deşi au mers anul trecut în ţara vecină 1,49 milioane de români, doar 336.000 au stat două sau mai multe nopţi, restul petrecând o singură noapte. Aceştia din urmă sunt, în majoritatea cazurilor, fie ajunşi cu mici afaceri în Bulgaria, fie în tranzit spre Grecia sau altă destinaţie.
Ungaria a fost vizitată în 2011 de 10,2 milioane de turişti străini, dintre care cei mai mulţi au fost germani (aproape 2,3 milioane de persoane). Locul doi este ocupat de români, mai mulţi decât austriecii (965.000) sau slovacii (600.000).
Românii merg, printre altele, în Ungaria pentru shopping, pentru că este, încă, mai ieftin decât în România, dar şi pentru wellness. Este vorba în mod deosebit de cei de pe frontiera de vest.
Potrivit statisticilor italiene, în această ţară au mers în 2010 peste 435.000 de turişti români, care au stat 1,8 milioane de nopţi, adică o medie de patru nopţi de persoană. Cifrele au crescut faţă de anul precedent cu 12%. Italia atrage destul de mulţi români atât iarna, în staţiunile renumite de schi Cortina D´Ampezzo şi altele din Tirolul de Sud, dar mai ales vara, în staţiunile de pe litoral, începând cu Caorle, Bibione, Lido di Jesolo sau Rimini.
Trebuie reţinut ca factor de atractivitate pentru sejururile în Italia numărul mare de conexiuni de zbor low-cost care leagă această ţară de multe oraşe româneşti.
Chiar dacă avem litoralul nostru, românilor le place din ce în ce mai mult la mare dacă au şi servicii all inclusive. Din acest motiv, anul trecut au plecat în Turcia 390.000 de români, cu 10% mai mulţi decât cei 355.000 ajunşi în 2010.
Austria este, alături de Ungaria, una dintre puţinele ţări din zonă care nu au mare, dar intră în preferinţele românilor. Austria a avut anul trecut 23 de milioane de turişti străini, în creştere cu 4,6%. Din România au venit aproape 276.000 de turişti, cu 5,5% mai mulţi decât în anul precedent.
Românii merg în Austria atât iarna la schi, în aproape toate regiunile, cât şi vara, pentru lacuri, wellness şi city-break. Nu trebuie omis turismul de week-end al românilor cu bani care se duc la shopping în Viena. Zonele cele mai vizitate sunt, alături de Viena, Tirolul, Kärnten şi Salzburg.
Un numar relativ important de români vin ca pacienţi sau însoţitori care stau în hoteluri pe durata unor controale sau tratamente medicale, care nu exclud, chiar în caz de internare, şi cazarea la hotel pentru pre sau postcontrol.
Aproape 260.000 de români au mers anul trecut în Marea Britanie, faţă de 223.000 în 2010 şi de 193.000 în 2009. Marea Britanie a primit în total, anul trecut, aproape 30,7 milioane de turişti străini, în creştere faţă de cei 29,8 milioane înregistraţi în anul precedent.
În preferinţele românilor domină detaşat Londra, atat ca destinaţie turistică, cât şi de shopping. Mai sunt românii care merg în vizite la rude sau prieteni, sau îşi vizitează copiii aflaţi la studii. Există un interes turistic special cu ocazia sărbătorilor de iarnă, şi aici Londra domină din nou. Exceptând Anglia, românii mai călătoresc în scop strict turistic în Irlanda şi, mai puţin, în Scoţia.
O altă ţară preferată pentru litoralul său este Grecia, unde au ajuns anul trecut aproape 224.000 de turişti români, în scădere cu 13% faţă de 2010, când au călătorit aproximativ 258.000 de persoane.
Germania a primit anul trecut peste 170.000 de turişti români, în creştere cu 15% comparativ cu 2010. La un număr de 465.400 de înnoptări, rezultă că şederea medie a unui turist român în Germania a fost de 2,7 zile.Germania este preferată de românii care au interese economice şi de business, cei în tranzit spre alte destinaţii de vacanţă şi/sau spre ţări de domiciliu temporar, cum ar fi ţările nordice sau Marea Britanie. Există şi un turism al participanţilor la diverse congrese, seminarii etc.
Germania atrage însă şi turişti propriu-zişi în marile oraşe precum Berlin, München (pentru festivalul Oktoberfest), Nürnberg, Stuttgart şi Frankfurt. Germania are multe expoziţii, parcuri tematice şi tehnice cu care atrage, de asemenea, un anumit număr de români. Accesul este facilitat de existenţa unor conexiuni de zbor bune.
Franţa a înregistrat în 2010 aproape 105,5 milioane de turişti, dintre care 29,5 milioane au fost străini. Peste 103.000 de români au ajuns în vacanţe în Franţa în 2010 (în creştere cu 17%), iar media înnoptărilor a fost de 2,5.Turiştii români preferă city break-urile la Paris, Disneyland-ul, circuitele care includ Paris şi Valea Loarei, dar şi Coasta de Azur. Pe perioada verii se menţine cererea pentru sejururile pe riviera franceză datorită zborurilor directe operate de compania Tarom pe ruta Bucureşti-Nisa.
În Croaţia au fost 9,9 milioane de turişti străini în 2011, cu 9% mai mulţi comparativ cu anul precedent. Potrivit ultimelor date disponibile ale autorităţii statistice din această ţară, anul trecut au venit aproximativ 63.000 de turişti români, în creştere cu 10% faţă de 2010. Majoritatea românilor au ales staţiunile de la Marea Adriatică.
Cehia este pentru mulţi români o ţară de tranzit. Există însă şi turism în interes de serviciu şi business. Strict turistic, românii sunt interesaţi de Praga, dar şi de Karlovy Vary.
Printre destinaţiile aflate în top se numără şi Spania, însă statisticile spaniole nu conţin informaţii despre turiştii români.
Statistica românească arată că anul trecut România a avut 7 milioane de turişti (sosiri în hoteluri), din care 78,4% (aproape 5,5 milioane) români, şi 21,6% (1,5 milioane) turişti străini, ponderi apropiate de cele din anul 2010.
Sursa: money.ro