Tichetele de vacanţă
Tichetele de vacanţă reprezintă o oportunitate pentru turismul românesc, dar dezvoltarea lor a rămas la stadiul incipient şi prea puţini angajatori utilizează acest sistem. Fără un dialog aprofundat între Guvern, emitenţii de tichete de vacanţă, operatorii de turism şi unităţile de tip hoteluri şi pensiuni, valoarea tichetelor de vacanţă ar putea rămâne la 0,18 % din valoarea tichetelor de masă, unde se situează în prezent.
Este important de ştiut că angajatorul care alege să motiveze angajaţii cu tichete de vacanţă are avantaje multiple. Cel mai important este cel financiar deoarece tichetele de vacanţă sunt deductibile financiar până la valoarea anuală de 4.200 RON per angajat. Angajatorul poate folosi acest atuu în negocierea contractului de muncă, incluzând facilitatea tichetelor de vacanţă şi devenind astfel mai atractiv.
Pentru angajat, această valoare poate reprezenta fie un pachet turistic mai mare, de tip familial, fie în două sejururi corespunzătoare, de exemplu, celor două vacanţe clasice, de vară şi de iarnă. Cel care primeşte astfel de tichete de vacanţă îşi va putea alege orice destinaţie naţională, cu condiţia ca agenţia, hotelul ori pensiunea respectivă să accepte astfel de tichete, ceea ce presupune o simplă verificare prealabilă. O vacanţă primită cadou de la compania la care lucrează va însemna motivare suplimentară, şi, în acelaşi timp, siguranţa recuperării forţei de muncă.
Din punctul de vedere al pieţei turistice, în prezent, un număr relativ mic de hoteluri, pensiuni sau agenţii de turism dezvoltă pachete all inclusive pentru România, în timp ce acest sistem s-ar potrivi foarte bine cu tichetele de vacanţă, pentru că angajatul ar avea acoperite din start toate costurile, inclusiv transportul.
Tichetele de vacanţă înseamnă direcţionarea sigură a turiştilor români către destinaţiile din ţară
Sursa: comunicat Federaţia Patronatelor din Turism şi Servicii