Trei capodopere la Braşov
Muzeul de Artă Braşov în colaborare cu casa de licitaţii Artmark organizează joi, 8 decembrie 2011, ora 12.00, la sediul Muzeului de Artă Braşov din B-dul. Eroilor nr. 21 , evenimentul „Trei capodopere ale artei româneşti la Braşov” – prezentarea lucrărilor de artă din colecţii particulare incluse în expunerea Muzeului de Artă Braşov.
Evenimentul face parte dintr-un program mai amplu, iniţiat de casa de licitaţii Artmark, care îşi propune să faciliteze colaborarea dintre muzee şi colecţionari particulari. Datorită generosului acord al proprietarilor pentru expunere, unele dintre cele mai valoroase lucrări tranzacţionate în ultimii ani pe piaţa de artă din România vor putea fi admirate timp de doi ani la Muzeul de Artă Braşov, intrând astfel în circuitul public. În cadrul evenimentului vor fi prezentate public lucrările de artă care vor fi incluse în expunerea Muzeului de Artă Braşov (Nicolae Grigorescu, Ţărancă în vatră la Rucăr; Ştefan Luchian, Ţărăncuţă; Gheorghe Petraşcu, Casă ţărănească). Două dintre opere aparţin unui colecţionar privat, iar cea de-a treia se află în posesia primului fond de investiţii în artă din România, Certinvest.
Printre lucrările ce pot fi admirate la Muzeul de Artă din Braşov se numără „Vatră la Rucăr”, semnată de Nicolae Grigorescu şi achiziţionată în cadrul Licitaţiei Artmark „Vechi Maeştri ai Picturii Româneşti”, cu 95.000 Euro. Pictura, datată 1902, aparţine ultimilor ani de creaţie ai artistului şi ilustrează o scenă dintr-un interior tradiţional, temă regăsită frecvent în întreaga sa operă.
Cea de-a doua pictură, „Ţărăncuţă”, este semnată de Ştefan Luchian. Lucrarea a fost achiziţionată, de asemenea, în Licitaţia „Vechi Maeştri ai Picturii Româneşti”, organizată anul acesta de Casa Artmark, vânzarea înregistrând un record al paşilor de licitaţie, în număr de 45. Preţul de adjudecare al celei mai dorite lucrări s-a ridicat la 75.000 Euro.
O altă lucrare deosebită, „Casă Ţărănească”, realizată de Gheorghe Petraşcu, este cea de-a treia operă pe care braşovenii o pot admira începând din 8 decembrie 2011.
Parteneriatele dintre colecţionari sau deţinătorii capodoperelor româneşti şi muzee contribuie la dezvoltarea unui climat propice pentru circulaţia şi aprecierea operelor de artă, cu beneficii pentru ambele părţi. Totodată, valoarea de piaţă a unei opere creşte odată cu prezentarea sa publică, suplimentar faţă de randamentul mediu al unui artist, calculat la aproximativ 20-30% pe an.
Sursa: www.turiem.bzi.ro