Turismul romanesc intre provocari si perspective
Ieri, 11 noiembrie, la Centrul de presa ROMEXPO a avut loc conferinta de presa ce precede organizarea editiei de toamna a Targului de Turism al Romaniei. In cadrul acesteia au luat cuvantul:
– Doamna Corina Martin – Vicepresedinte, Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania
– Doamna Rodica Pencea – Secretar General, Organizatia Patronala a Turismului Balnear din Romania
– Doamna Florentina Dospinescu – Secretar General, Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural ( ANTREC) – Romania
– Domnul Dragos Raducan – Vicepresedinte, zona Bucuresti – Ilfov, Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc si
– Doamna Mariana Suciu – Director General ROMEXPO S.A
Tipurile de oferte ce vor fi regasite in cadrul Targului de Turism al Romaniei, care sunt destinatiile preferate ale romanilor precum si problemele cu care se confrunta operatorii din acest domeniu au fost doar o parte dintre subiectele discutate in timpul conferintei.
“In cadrul acestui eveniment vor fi oferte de vacanta pentru toate bugetele si pentru toate preferintele, reducerile oferite de catre participanti fiind cuprinse intre 35 si 40%. Pentru destinatiile interne, preturile pornesc de la cateva sute de lei pana la peste 4.000 de lei, in functie de durata sejurului si a facilitatilor oferite” a declarat Doamna Corina Martin, Vicepresedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania. In ceea ce priveste destinatiile preferate de romani, “daca ar fi sa realizam un top al acestora, Valea Prahovei, Bucovina si Transilvania ar ocupa primele trei locuri. In continuare destinatiile autohtone sunt pe placul romanilor, pastrand proportia de 3 la 1 – 3 romani aleg locuri din tara pentru petrecerea vacantelor, fata de 1 care se orienteaza catre strainatate” adauga Doamna Corina Martin.
In ceea ce priveste turismul balnear, “romanii aleg statiunile clasice: Felix, Calimanesti, Sovata sau Vatra Dornei iar investiile de peste 200 de milioane de euro realizate in ultimii ani se vad in numarul crescut de turisti care aleg aceste zone. Incercam, de asemenea, sa recastigam cateva piete strategice, cum ar fi Germania, Austria, Israel, Italia, tarile nordice sau tarile baltice” a spus Doamna Rodica Pencea – Secretar General, Organizatia Patronala a Turismului Balnear din Romania.
Desi acest an a fost unul al provocarilor pentru turismul romanesc, din pricina instabilitatii fiscale, “exista metode de rezolvare, iar una dintre acestea o reprezinta scaderea TVA-ului la serviciile de alimentatie publica in ceea ce priveste restaurantele de hotel. Noi solicitam acest lucru de 15 ani si avand in vedere precendentul creat de reducerea TVA-ului la produsele de panificatie, avem incredere ca se poate dispune o asemenea masura” a spus Domnul Dragos Raducan, Vicepresedinte, zona Bucuresti – Ilfov, Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc.
Tot in cadrul acestei conferinte, s-au mai lansat in discutie noi proiecte, cum ar fi zborurile directe Moscova – Bucuresti.
La Targul de Turism al Romaniei, vizitatorii vor avea de ales intre nenumarate oferte pentru vacantele de sfarsit de an dar sunt lansate si ofertele pentru inscrieri timpurii pentru litoral 2014.
“In cadrul acestei editii vor fi reunite peste 200 de companii din Romania si din strainatate, reprezentand tari precum: Austria, Bulgaria, Egipt, Germania, India, Indonezia, Iordania, Israel, Italia, Turcia si Ungaria. Astfel, vizitatorii vor avea de ales intre zeci de destinatii si sute de oferte de petrecere a timpului liber, prezentate pe o suprafata de aproximativ 10.500 de metri patrati, indiferent ca acestea vizeaza destinatii exotice sau conventionale sau ca ne dorim vacante aventuroase, romantice sau de relaxare”, conchide Mariana Suciu, Director General ROMEXPO S.A.
In aceeasi perioada cu Targul de Turism al Romaniei, la ROMEXPO va mai avea loc ROMHOTEL- Expozitia internationala de echipamente, dotari si mobilier pentru hoteluri si restaurante.
Programul de vizitare al evenimentelor este:
14 – 16 noiembrie 2013 intre orele 10.00 – 18.00
17 noiembrie 2013 intre orele 10.00 – 16.00
Pretul unui bilet de acces – 15 lei