Unde vei găsi cele mai frumoase grădini zoologice din lume
Grădiniile zoologice nu sunt un punct de atracţie doar pentru copii, ci şi pentru adulţi. Grădina zoologică are puţine exemplare de aceea atunci când călătoriţi în Europa să nu rataţi să vizitaţi grădiniile zoologice de acolo. Unele dintre cele mai frumoase locuri în care puteţi să vedeţi numeroase specii de animale sunt în capitalele următoarelor ţări: Rusia, Italia, Spania, Franţa şi Cehia, reiese dintr-un top realizat de descopera.ro.
Grădina zoologică din Moscova
Cea mai mare şi mai importantă grădină zoologică din Rusia este cea din Bulevardul Gruzinskai. Această grădină are în spate o istorie zbuciumată, iar în prezent este una dintre cele mai apreciate aşezăminte de acest gen din lume. A fost fondată în timpul perioadei ţariste, mai precis în anul 1864, de către un grup de profesori de biologie din cadrul Universităţii din Moscova, pe numele lor K. F. Rulje, S.A. Usov şi A.P. Bogdanov. În anul 1919, regimul bolşevic a naţionalizat-o, iar peste 3 ani controlul asupra instituţiei a fost transferat primăriei moscovite, care deţine grădina şi în prezent. În perioada comunistă suprafaţa grădinii zoologice s-a mărit, iar spaţiile pentru animale, construite iniţial din lemn, în stil vechi rusesc, au fost înlocuite cu adăposturi moderne.
Astăzi, grădina zoologică din Moscova se întinde pe o suprafaţă totală de 21,47 de hectare, dintre care spaţiul destinat exclusiv animalelor are o suprafaţă de 21,36 hectare. Aşezământul moscovit adăposteşte un număr total de 8.270 animale din nu mai puţin de 917 specii. Se pot admira marsupiale, maimuţe, păsări exotice, lilieci şi mamifere insectivore, elefanţi, urangutani, alături de marea majoritate a animalelor deţinute de către orice grădină zoologică cu tradiţie. De fapt, grădină zoologică din Moscova este celebră în lumea întreagă pentru faptul că adăposteşte cele mai mari populaţii şi nuclee de creştere a tigrilor siberieni şi leoparzilor de Amur, două specii de feline cu risc iminent de dispariţie din sălbăticie. Dar aveţi grijă că în această lună grădină zoologică din Moscova şi-a închis porţile în vederea efectuării unui control sanitar general pentru detectarea prezenţei pestei porcine la porcii din rasă Potamochoerus, după decesul suspect al unui exemplar.
Grădina zoologică din Roma
Denumită Bioparco di Roma de către cetăţenii Oraşului de pe cele Şapte Coline, grădină zoologică din capitală Italiei a fost construită în anul 1908 şi, în contrast cu majoritatea grădinilor zoologice europene care au în derulare programe ştiinţifice, grădină din Roma a rămas credincioasă dezideratului său iniţial, anume acela de a oferi publicului distracţie şi relaxare. Se întinde pe o suprafaţa de peste 12 hectare şi a fost ridicată în nordul cartierului Villa Borghese. Planurile pentru construcţie au fost alcătuite de către celebrul Carl Hagenbeck, un respectat dresor de animale care a construit şi grădină zoologică din Hamburg. Aici, animalele nu sunt ţinute în cuşti, ci în spaţii largi, despărţite de aleile vizitatorilor prin intermediul şanţurilor adânci. Printre animalele valoroase ale grădinii, se remarcă colecţia de broaşte ţestoase din specia Kleinmann, o specie aproape dispărută în natură. Începând cu anul 2007 cercetătorii italieni au reuşit în premieră reproducerea în condiţii de captivitate a valoroaselor reptile.
Grădina zoologică şi Acvaparcul din Madrid
Madrilenii alături de cohortele de turişti care se perindă anual prin capitala Spaniei, au privilegiul de a vizita o grădină zoologică „clasică” situată în imediată apropiere a unui imens Acvaparc. Ocazie minunată de a admirqa în condiţii reale atât animalele care trăiesc pe uscat, cât şi cele care cutreieră mările şi oceanele. Întregul ansamblu este situat lângă Casa de Campo şi a fost deschis încă din anul 1770 sub numele de „Casa de Fieras”, având scop declarat de a prezenta animalele aduse din coloniile americane deţinute pe atunci de către Imperiul Spaniol. Noile facilităţi ale zoopark-ului au fost construite în anul 1972. Locaţia completă are o suprafaţa de peste 20 de hectare şi este compusă dintr-o grădină zoologică, un colţ al puilor de animale, un acvariu, un delfinariu şi o zonă dedicată păsărilor. Alte facilităţi oferite vizitatorilor constau într-un restaurant, alături de plimbări cu vaporaşul sau cu trenul. Ansamblul zoologic din Madrid deţine peste 7.000 de animale din 500 de specii diferite. Aici se întâlnesc cei mai mulţi urşi Panda din Europa, unul dintre aceştia fiind primul urs Panda născut în Europa, în urmă unui procedeu de inseminare artificială.
Grădina zoologică din Paris
Oraşul Luminilor a beneficiat de o grădină zoologică încă din anul 1793, în plină desfăşurare a Revoluţiei Franceze. Conform unei decizii a Consiliului Naţional din acelaşi an, toate animalele exotice aflate în proprietate privată au fost fie donate Menajeriei din Versaiiles (viitoarea grădină zoologică), fie ucise, împăiate şi donate muzeelor ştiinţifice. Adevăratul părinte fondator al importantului aşezământ cultural-ştiinţific din Paris a fost Jaques-Henry Bernardin de Saint Pierre (1737-1814). Acesta a fost credincios principiului de a deţine în captivitate animale care trebuiau să trăiască într-un mediu ambiant cât mai apropiat de cel din zonele de origine. Tot el a permis primele cercetări ştiinţifice asupra animalelor din zoo, alături de accesul oamenilor de rând în incintă. În secolul XIX, grădina zoologică din Paris deţinea cea mai mare colecţie de animale exotice din Europa. La conducerea sa s-au perindat numeroşi oameni de ştiinţă, printre care şi celebrul savant Frederic Cuvier. Grădina zoo pariziană s-a aflat într-un proces continuu de renovare şi adaptare încă din anul 1808. Ultimele modificări de proporţii au avut loc în anul 1983, când a fost construită o modernă volieră pentru păsările răpitoare, precum şi în anul 2002, când a fost mărită voliera speciilor de fazani exotici.
Grădina zoologică din Praga
În capitala cehă se află una dintre cele mai bine cotate grădini zoologice în lume: grădina zoologică din Praga nu este doar un sanctuar viu, în care animalele zburdă fericite în semilibertate, ci şi o adevărată Arcă a lui Noe, prin care au fost salvate de la dispariţie specii valoroase de animale. Ideea care a stat la baza grădinii, a fost pusă în practică în anul 1881, cu ocazia mariajului Prinţului Rudolf de Austria cu Prinţesa Stephanie a Belgiei. Atunci, un cotidian local a lansat un apel pentru fondarea unei grădini zoologice pragheze. În anul 1919, o întâlnire dintre mai mulţi profesori şi cercetători cehi s-a soldat cu punerea temeliei aşezământului, iar pe 28 octombrie 1931, grădina a fost deschisă publicului. Astăzi, grădina zoologică din Praga are o suprafaţă de 45 hectare şi găzduieşte circa 4.600 exemplare din 630 specii de animale. Comoara cea mai de preţ a grădinii constă în nucleul de cai sălbatici ai lui Przewalski, sau caii sălbatici mongoli. Grădina zoologică administrează programe serioase de cercetare şi înmulţire în captivitate a animalelor sălbatice periclitate. Dintre recordurile deţinute de acest aşezământ se evidenţiază cel din anul 1938, când a eclozat în captivitate primul condor andin crescut de către oameni. De asemenea, în anul 1942, aici s-a născut primul pui de urs polar în urma unei inseminări artificiale (o simpatică femelă denumită Ilun). Lista recordurilor continuă cu primul mânz de cal Przewalski născut în captivitate, tot în urma unei inseminări artificiale. În timpul inundaţiilor din anul 2002 care au devastat Cehia, grădina zoologică din Praga a fost inundată aproape în totalitate, o mare parte dintre animale fiind ucise de calamitate. Forul conducător al grădinii, alături de primăria oraşului Praga s-a mobilizat exemplar şi au reuşit în timp record refacerea stocului de animale şi renovarea grădinii. Nu este, deci, de mirare că, în anul 2007, prestigiosul Forbes Traveller a inclus grădina zoologică din Praga în topul primelor grădini zoo din lume.
sursa: curierulnational.ro