Vacanţele cu propria maşină s-au ieftinit. Vezi cele mai ieftine trasee
Românii care şi-au amânat vacanţa din acest an pentru toamnă au de câştigat atât la cazare cât şi la transport. Preţul celui mai vândut sortiment de benzină a scăzut în medie cu câţiva eurocenţi. La motorină diferenţa este şi mai vizibilă.
Cu excepţia Bulgariei, unde la început de septembrie cel mai comercializat sortiment de benzină, Euro 95, costă la fel ca la începutul verii, adică 1,192 euro, în marea parte a celorlalte state europene este mai ieftin să circuli cu autoturismul personal faţă de începutul verii. În medie, preţul la pompă este cu câţiva eurocenţi mai mic.
Cu toate acestea, clasamentul statelor cu cele mai mici preţuri la combustibil a rămas acelaşi, astfel că, pentru a avea un cost optim de transport, turiştii care aleg să călătorească cu propriul autevehicul trebuie să alimenteze în anumite state.
Bulgaria rămâne ţara cu cea mai ieftină benzină şi motorină din UE, astfel că, dacă o tranzitaţi, este mai bine să vă faceţi plinul acolo decât în România. Chiar dacă şi în ţara noastră preţul carburanţilor a scăzut. Potrivit buletinului săptămânal al Uniunii Europene, „Oil Bulletin”, la începutul acestei luni un litru de benzină euro 95 costa 1,250 euro, faţă de 1,273 euro la începutul lunii iunie.
Dacă nu aveţi drum prin Bulgaria, benzinăriile noastre ar trebui să fie locul de unde vă faceţi plinul. Pentru destinaţia Italia, economisiţi în condiţiile în care achiziţionaţi suficient carburant pentru a vă ajunge până în Austria, unde preţul unui litru de benzină este la început de septembrie de 1,385 euro. Comparativ cu luna iunie, costul litrului de benzină din Austria s-a majorat cu 0,9 eurocenţi, dar tot este mai ieftin decât în Ungaria, unde carburantul s-a ieftinit. În iunie la Budapesta un litru de benzină costa 1,445 euro iar acum s-a ajuns la 1, 369 euro.
Italia este de evitat ca sursă de combustibil, fiind statul cu majorările cele mai mari de preţuri. În trei luni, benzina s-a scumpit acolo cu 4 eurocenţi, ajungând la 1,575 euro litrul.
Turiştii care vor să ajungă în Spania, ca şi în iunie, ar trebui să evite ca stat de unde să alimenteze Franţa. Aici ieftinirea a fost de 0,8 eurocenţi, până la 1,508 euro, dar tot este mai scump faţă de Spania unde preţurile au crescut cu 3 eurocenţi, la 1,354 euro per litru. Pentru Portugalia, tot Spania este locul de unde să faceţi plinul. În cea mai vesticăţară a Europei, litrul de benzină a rămas la fel de scump comparativ cu începutul verii-1,562 euro pe litru.
Drumul către Germania poate fi mai ieftin, dacă alimentaţi din România şiAustria. Aceasta în condiţiile în care în Ungaria preţul este de 1,369 euro pe litru. În Germania, carburantul este şi mai scump, de 1,512 euro cu toate că s-a ieftinit cu 2,3 eurocenţi comparativ cu începutul verii.
O vizită la Praga este mai ieftină pentru cei care alimentează din România şi Ungaria, chiar dacă în Cehia litrul de benzină a ajuns la 1,396 euro, cu 4,3 eurocenţi sub nivelul din iunie.
În cazul celor care au autoturisme cu motor diesel, costul transportului ar putea fi mai mare în septembrie comparativ cu iunie. Depinde de destinaţie. În cazul motorinei, chiar şi înBulgaria s-au majorat preţurile – de la 1,152 euro la 1,160 de euro. De asemenea, în Franţa, la litrul de motorină s-au adăugat 0,4 eurocenţi, ajungându-se la 1,319 euro, în Italia costul a crescut cu 4,8 eurocenţi la 1,449 euro, iar în Portugalia este cu 0,6 eurocenţi mai scump, ajungându-se la 1,358 euro. Mai scump faţă de luna iunie este şi pentru cei care alimentează cu motorină din Spania. Diferenţa este de 1,4 eurocenţi, astfel că preţul a ajuns la 1,265 euro.
În rest, motorina s-a ieftinit- cu 9,3 eurocenţi în Germania, cu 5,4 eurocenţi în Grecia, cu 5,7 eurocenţi în Ungaria , cu 7,4 eurocenţi în Polonia şi cu 2 eurocenţi în România.
sursa: money.ro