Interne

7 traditii de Craciun

7 traditii de Craciun

Craciunul este una dintre cele mai importante sarbatori, incarcata cu o multime de simboluri. Iata numai 7 dintre cele mai cunoscute traditii care se practica in fiecare an pe 25 decembrie, traditii binecunoscute de noi toti si de care trebuie sa avem grija sa nu se piarda in timp ca sa se bucure si generatiile viitoare de magia sarbatorilor de iarna.

1.Impodobirea bradului este una dintre cele mai cunoscute traditii dedicate Craciunului. Pomul impodobit, conform unor datini mai vechi reprezinta moartea si renasterea divinitatii. Devenit un ritual nelipsit din preajma sarbatorilor de iarna, bradul decorat pare a-si avea geneza in Germania. La inceput pomul a fost impodobit doar cu fructe si dulciuri, Martin Luther fiind cel care a utilizat prima data lumanarea pentru decorarea lui.

2. Coroana realizata din crengute de brad este o alta traditie dedicate sarbatorii de Craciun. Ea aduce belsug si noroc in casa, de aceea se aseaza fie la usa, fie in mijlocul mesei traditionale. Se realizeaza foarte usor acasa din crengute subtiri de salcie si brad.

3. Se spune ca vascul a sarbatorit dintotdeauna venirea iernii. Este considerat un simbol al pacii si al norocului. De aceea, in ajunul sarbatorilor se foloseste pentru decorarea casei. De asemenea, sarutul sub crengutele de vasc se spune ca aduce bucurie si intelegere indragostitilor.

4. In Ajunul Craciunului, pe 24 decembrie colindele rasuna pe strazi. Versurile cantecelor vorbesc despre Nasterea Domnlui ori au la baza scene biblice. Traditia spune ca aceste cantari simbolice alunga spiritele rele si aduc belsug in casele oamenilor. In trecut grupurile de colindatori erau formate de copii si barbati care porneau la olindat din casa-n casa. Acest obicei se mai respecta inca in anumite zone ale tarii.

5. Masa de Craciun trebuie sa fie bogata si aspectuoasa. Este pregatita cu farmec si daruire dupa postul de 40 de zile. Asezata in preajma bradului contine bucate traditionale din care nu lipsesc sarmalele, friptura de porc, vinul rosu sau cozonacul.

6. Mos Craciun este fara indoiala principalul simbol al Craciunului. Mosul este un personaj generos si indragit pentru dragostea pe care o poarta copiilor. Drept recompensa in Ajun ii rasplateste pe cei care au fost cuminti cu daruri. Cadourile pregatite din timp sunt asezate sub brad in noaptea dinspre 24 spre 25 decembrie.

7. Porumbelul este simbolul universal al pacii. Traditia spune ca daca este infatisat cu o ramura de maslin in cioc vesteste iertarea omului de catre Dumnezeu, darul oferit de Acesta oamenilor prin taina Botezului. De Craciun reprezinta cadoul perfect care simbolizeaza impacarea si armonia intre oameni.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co