5 sporturi nautice pentru iubitorii de adrenalină. Vezi care sunt distracţiile şi cât te costă
Ultima lună de vară a intrat în scenă. Prin urmare, îţi propunem câteva experienţe neobişnuite pentru a încheia sezonul: kitesurfing, wakeboarding, rafting şi alte sporturi nautice extreme pentru un plus de adrenalină. Citeşte mai jos unde poţi practica aceste sporturi şi cât te costă.
1. Kitesurfing-ul, cunoscut şi sub numele de kiteboarding, este un sport nautic extrem ce presupune utilizarea unui zmeu pentru „a zbura” pe apă. Zmeul trebuie să fie destul de puternic pentru a trage un surfboard /wakeboard (asemănătoare cu o placă de snowboard).
Acest sport poate fi practicat aproape în orice locaţie cu apă, singurul factor important fiind viteza vântului. Spre deosebire de parasailing, pentru kitesurfing ai nevoie întâi de instruire riguroasă. De ce? Pentru că trebuie să ştii cum să ridici zmeul, cum să manevrezi surfboard-ul, pentru a nu te accidenta.
Poti face kitesurfing şi în România, în zona cuprinsă între staţiunile Mamaia şi Năvodari, unde şcoala D&D Kiteboarding ofera cursuri de 10 ore, la finalul cărora primeşti atestare internaţionala. Preţul este de 1.400 de lei (inclusiv echipament). Dacă nu eşti decis, poţi opta pentru un curs de două ore (300 lei), pentru a te familiariza cu acest sport.
2. Rafting-ul este deja un sport popular în România, având în vedere multitudinea locaţiilor în care poate fi practicat. Printre cele mai cunoscute trasee de rafting se înscriu: Crişul Repede (de la confluenţa cu Valea Iadului la satul Vadu Crişului), Arieşul (navigabil de la Albac până în Turda), râul Nera (plecare din satul Şopotul Nou până la intersecţia cu Valea Beuşniţei), Buzău (după barajul Siriu), Cerna (în aval de Cheile Cernei) şi Bistriţa (de la Vatra Dornei) şi defileul Jiului (între Livezeni şi Bumbeşti Jiu).
În prezent, rafting-ul are şase nivele de dificultate, în funcţie de viteza apei, valuri, cataracte, stânci şi manevre tehnice ce trebuie folosite pe traseu.
O astfel de aventură pe un traseu de 10 kilometri (durata 3 ore-cuprinde instructaj, echipare şi traseu) costă 50 euro de persoană prin agenţia TeamAdventure, care propune ca locaţie râul Buzău (plecare Gura Teghii). De asemenea, Outdoor Experience propune trasee de rafting pe Jiu (durata 4 ore) de la 45 euro de persoană. Un traseu pe Crişul Repede (Bratca-Suncuiuş-Vadu Crişului) te poate costa 63 de euro (grup de minim 9 persoane), prin firma X-Tours.
3. Windsurfing. Un sport care îmbina surf-ul cu navigaţia. Poate fi practicat atât pe lacuri, cât şi pe mare, cât timp vântul este suficient de puternic pentru a te ajuta în deplasare. Un curs de iniţiere costă 600 de lei la Windsurfing Academy (Mamaia, judeţul Constanţa) şi se împarte în două zile, a câte trei ore. De asemenea, Scoala de Windsurfing Arad organizează cursuri pe lacul Ghioroc cu 35 de lei/oră. Cursul (doar cu programare în prealabil) se desfăşoara pe parcursul a 6 ore.
4. Schi nautic şi wakeboarding. În ambele cazuri, atât cu schiurile, cât şi cu placa (wakeboard), eşti tras pe apă de o ambarcaţiune. Wakeboarding-ul are ca şi echivalent în sezonul rece snowboarding-ul, însă cele două sporturi nautice presupun echipamente şi tehnici puţin diferite, în comparaţie cu variantele de iarnă.
Schiul nautic şi wakeboarding-ul pot fi practicate pe lac sau pe mare. Cursurile-pentru ambele sporturi – costă 60 de lei/şedinţă (cuprinde curs teoretic şi practic pe mal şi curs practic pe apă) pe lacul Snagov, prin Academia Ski-Nautic & Wakeboarding Junior. Poţi opta pentru o tabără de wakeboarding prin Junior’s Wake Camp, care îţi propune cursuri de o zi (350 de euro), de două zile (650 de euro), de trei (920 de euro) sau cinci (1.250 de euro). Preţurile variază în funcţie de locaţie şi de condiţiile de cazare.
Pentru wakeboarding pe lacul Izvorul Muntelui (Bicaz) te poţi înscrie la WakeUp Boarding School, unde un curs (teorie plus 15 minute antrenament pe apă) costă 150 de lei.
5. Parasailing-ul este un sport în care te laşi purtat în aer, fiind tras de un vehicul. Ce presupune, mai exact? Să te echipezi cu un parasail (paraşută specială) şi să te laşi tras de o ambarcaţiune pe apă, de exemplu. În momentul în care barca pleacă de pe loc, persoana trasă este ridicată în aer prin intermediul paraşutei.
Parasailing-ul este diferit de paraglinding (parapanta). Parasailing-ul se poate face pe apă (acvatică), pe uscat (terestră) sau pe zăpadă. Poate fi practicat de unul singur sau în grupuri de două sau trei persoane.
Sportul se practică la altitudini cuprinse în intervalul 100-300m, fără eforturi deosebite sau cursuri de zbor ca în alte sporturi de altitudine. Totuşi, nu practica parasailing în vânturi foarte puternice, de peste 24 km/ora. Înainte de lansarea în aer, verifică împreună cu asistenţii dacă echipamentul este corect montat.
Poţi practica parasailing şi pe litoralul românesc. Anul trecut, preţurile porneau de la 150 de lei.
sursa: dailybusiness.ro